BRUSSEL (bloomberg, eigen berichtgeving) -- De beurs van Brussel (BXS) opent een onderzoek naar de gedragingen van het aandeel Real Software afgelopen november. Analisten vermoedden handel met voorkennis in de periode vóór het bedrijf met een winstwaarschuwing uitpakte.

Real Software trad op 25 november in de voetsporen van onder meer Barco en Philips door uit te pakken met de waarschuwing dat de winstgroei veel lager zou uitvallen dan eerst was gezegd. De beurs reageerde geschokt, maar al bij al viel de schade mee. Na een aanvankelijke duik herstelde de koers zich snel om terug uit te komen op het niveau van 25 november.

In de negen beursdagen vóór 25 november had het aandeel echter al 17 procent verloren. Het staat vast dat verschillende partijen al in die periode van het koersgevoelige nieuws op de hoogte waren. Het gerucht werd onder meer verspreid door een grote bank op een bijeenkomst van beleggers en was één dag tevoren al gemeld op Kanaal Z.

Verschillende analisten herkenden ook het fenomeen van short sellers: traders met voorkennis verkochten op termijn aandelen van Real Software die ze niet hadden, en kochten ze goedkoper weer in toen de winstwaarschuwing officieel bekend werd. Dat fenomeen verklaart het snelle herstel van het aandeel na 25 november.

BXS had blijkbaar oren naar de klachten van enkele beurshuizen: Vincent Van Dessel, directeur markten bij BXS, bevestigde gisteren aan het persbureau Bloomberg dat de transacties tijdens de ,,verdachte periode'' zullen worden onderzocht.

Dit onderzoek volgt op een ,,routinematige'' analyse van de koersen en verhandelde volumes. Volgens Van Dessel bleek daaruit dat zich een ,,abnormale marktsituatie'' heeft voorgedaan. In de huidige fase van het onderzoek kan de beurs aan makelaars vragen om de namen mee te delen van iedereen die transacties in het aandeel heeft gedaan.

,,Indien de marktoverheid op verdachte namen uitkomt, zal het tuchtcomité daarvan op de hoogte worden gebracht'', zegt hij. Daarna kan een verwijzing van dossiers naar het gerecht volgen.

Ook Real Software zal door BXS op de rooster worden gelegd om te weten wanneer en hoe de koersgevoelige informatie werd verspreid. Volgens Van Dessel kan het onderzoek meerdere maanden duren.

Financieel directeur Johan Pede van Real Software reageert rustig op het bericht. ,,Wij wachten af, meer kunnen we overigens niet doen. De koers van ons aandeel is nu eenmaal volatiel, ofwel omwille van de sector die voortdurend in beweging is, ofwel als gevolg van de eigen ontwikkeling. Wij doen regelmatig overnames en komen veel in de pers. Daar reageert de koers op.''

,,De Brusselse beurs lanceert ongeveer tachtig onderzoeken per jaar en aandelenbewegingen vóór winstwaarschuwingen zijn de meest voorkomende gevallen. Overigens zijn we nog ooit voorwerp geweest van zo'n onderzoek en daar hebben we achteraf nooit meer iets van vernomen.''