BRUSSEL -- De aandelenbeurzen van Europa en de VS vielen gisteren opnieuw ten prooi aan zware verkoopdruk. Analisten hebben het liever over een ,,gezonde correctie'' en bereiden zich al voor om -- vooral in Europa -- nieuwe koopposities in te nemen.

Over het algemeen wordt in beurskringen vrij rustig gereageerd op de koersdalingen van vijf tot tien procent die de meeste beurzen de voorbije twee dagen optekenden.

De afslachting speelt zich immers vooral af in enkele sectoren waar de koersen de vorige weken tot absurde hoogtes waren opgeklopt: die van de telecom-, internet-, IT- en andere ,,techno''-aandelen. Onder de prominente dalers van gisteren zaten onder meer Europa's bekendste tech-aandeel Nokia en de softwarehuizen Baan, SAP en Cap Gemini. Ze verloren allemaal rond de 10 %, na gelijkaardige dalingen op dinsdag.

Binnen Europa behoorde de Belgische beurs opnieuw tot de zwaarste dalers. De Bel-20 verloor 3,62 procent tot 3.057 punten, het laagste peil sinds eind oktober.

Dat heeft veel te maken met de grote invloed van rentegevoelige aandelen in de index. Ook die verliezen terrein als gevolg van de stijging van de langetermijnrente, die de beurscorrectie in eerste instantie heeft uitgelokt.

Van paniek is voorlopig geen sprake, want de grote winsten die veel beleggers eind 1999 boekten, blijven nog grotendeels intact. De correctie wordt overal toegeschreven aan ,,logische winstnemingen''.

Veel Europese institutionele beleggers, die net voor de jaarwissel langs de zijlijn waren gaan staan, bereiden zich nu voor om tegen lagere koersen posities in te nemen. Zij gaan ervan uit dat de Europese beurzen na deze correctie betere perspectieven zullen bieden dan de Amerikaanse.

Dat er geld wegvloeit van de Amerikaanse markten, lijkt alvast te worden bevestigd door de koers van de dollar.

Die verloor gisteren opnieuw wat terrein tegenover de euro.