Audi, Electrolux, Endemol, Fidelity Investments, Kingfisher, KSI

AUDI

Autobouwer houdt rekening met lagere winst. De Duitse autobouwer Audi, onderdeel van de Volkswagen-groep, houdt er rekening mee dat zijn winst voor belastingen over 1999 lager zal zijn dan over 1998. De verlaging kan ,,een tiental miljoen mark'' (200 miljoen fr.) bedragen. Audi haalde in 1998 1,68 miljard mark (33,6 miljard fr.) winst.(reuters)

ELECTROLUX

Wisselkoersverlies roomt winst af. De Zweedse producent van huishoudtoestellen Electrolux gaat een eenmalige post op zijn rekeningen van 1999 inbrengen om verliezen ter waarde van 240 miljoen kroon (1 miljard frank) te dekken. De verliezen komen van ongeoorloofde speculaties op de wisselmarkten door een werknemer. Vice-president Lars-Goran Johansson heeft verduidelijkt dat die post de winst van het bedrijf met minder dan vijf procent beïnvloedt. Volgens analisten moest Electrolux een jaarwinst van 6,25 miljard kroon (261 miljard frank) bekendmaken, tegenover 5,93 miljard kroon in 1998.

Een dertigjarige Duitser heeft de transacties toegegeven. Hij preciseerde alleen gewerkt te hebben en niet gepoogd te hebben zich persoonlijk te verrijken. ,,Als blijkt dat de werknemer inderdaad enkel de resultaten van het bedrijf wou verbeteren, zal het extra moeilijk worden om de opgelopen verliezen te recupereren bij de verzekeringen'', erkende Johansson. Op de beurs van Stockholm kreeg het Electrolux-aandeel slechts een lichte tik.(reuters)

ENDEMOL

Nederlands productiehuis neemt aandeel in Spaanse internetleverancier. Het Nederlandse tv-productiehuis Endemol neemt een belang van 26,4 procent in de Spaanse internettoegangsleverancier Telepolis.com. Endemol zei dat de participatie tot doel heeft nieuwe Spaanse media-producten te ontwikkelen, die voortbouwen op de bestaande Endemol-producties.(reuters)

FIDELITY INVESTMENTS

Meer armslag voor Magellan. Het Amerikaanse Fidelity Investments, de grootste beleggingsfondsenbeheerder ter wereld, wil zijn belangrijkste beleggingsfonds, Magellan, meer armslag geven. Magellan, dat een portefeuille bezit van meer dan 100 miljard dollar (4.000 miljard fr.), mag nu maximaal 5 procent van zijn kapitaal in één aandeel steken. Fidelity wil het fonds de mogelijkheid bieden dat op te trekken tot een kwart.(reuters)

KINGFISHER

Distributiegroep breidt B&Q-keten uit. De Britse distributiegroep Kingfisher wil 15 bijkomende B&Q-winkels, die doe-het-zelf-artikelen verkopen, openen. Dat creëert 2.000 nieuwe banen. De Europese marktleider op de markt voor doe-het-zelf-artikelen hoopt zo in te spelen op de groei van de sector. B&Q wil het aantal winkels optrekken tot 125 tegen 2003, tegenover 48 nu.(reuters)

KSI

Informatietechnologiebedrijf verkoopt dochter Logistic Bus.Solutions. Het Nederlandse Informatietechnologiebedrijf KSI International heeft meegedeeld dat het Logistic Business Solutions wil verkopen aan het management van die dochter. ,,Door de verkoop van dit bedrijfsonderdeel aan het management kan KSI International zich versneld gaan richten op uitbreiding van zijn kernactiviteiten voor klanten in de financiële en telecommunicatiesector'', aldus KSI.

De resultaten van Logistic Business Solutions, dat in 1999 met 40 medewerkers voor zo'n 10 procent van KSI's jaaromzet zorgde, zullen vanaf 1 januari 2000 niet meer worden geconsolideerd in de KSI-cijfers. KSI denkt de verkoop binnen enkele weken af te ronden.

(reuters)