Accentis, Arbed, D'Ieteren, Fortis, Keyware, Mobistar, Roularta, Solvay.

ACCENTIS

Rondt overnames af. De industriële beursgenoteerde holding Accentis -- het vroegere Synergia -- heeft de overname van de groep Derlo (met onder meer aanneembedrijf Cosimco) afgerond. In de chemiepoot werd lijmenproducent Demcopack Davis met 22 werknemers overgenomen.

ARBED

Staalgroep sluit tienjarig contract met Electrabel. De Luxemburgse staalgroep Arbed gaat de komende tien jaar haar elektriciteit afnemen van Electrabel, meldden L'Echo en de Financieel Economische Tijd. Beide bedrijven wilden geen commentaar kwijt op het bericht. Volgens de kranten gaat het om een deal van meer dan 600 megawatt.

D'IETEREN

Grotere verkoop en verhuur auto's. De groei in de verkoop en het verhuren van auto's bij D'Ieteren heeft in 1999 doorgezet, zei de beursgenoteerde onderneming gisteren in een mededeling. D'Ieteren verkocht vorig jaar 113.501 personenauto's, tegenover 103.610 in 1998. Dat komt neer op een stijging met 9,5 pct. Het marktaandeel van D'Ieteren in de autoverkoop in België steeg van 19,8 pct in 1998 tot 20,1 pct vorig jaar. D'Ieteren zegt ook dat de omzet van Avis Europe in de tweede helft van vorig jaar beduidend sterker steeg dan tijdens het eerste semester van '98.

FORTIS

Verkoopt Amerikaanse afdeling. De Belgisch-Nederlandse financiëledienstengroep Fortis verkoopt haar Amerikaanse afhankelijkheidsverzekeringen aan de groep John Hancock. De activiteit was goed voor ongeveer 90 miljoen dollar (3,6 miljard frank) premieontvangsten per jaar.

KEYWARE

De Vaderlandsche stapt in kapitaal. Verzekeraar De Vaderlandsche, die deel uitmaakt van ING, investeert 3 miljoen euro (121 miljoen fr.) als nieuwste aandeelhouder in Keyware Technologies uit Zaventem, dat biometrische identificatie-oplossingen maakt. Keyware verhoogt daarmee zijn kapitaal van 656 naar 771 miljoen frank.

MOBISTAR

Rondt kaap van een miljoen klanten. De beursgenoteerde gsm-operator Mobistar heeft in december zijn miljoenste klant binnengehaald. Tijdens het laatste trimester van vorig jaar registreerde Mobistar volgens een persbericht 235.000 nieuwe gsm-gebruikers. Daarmee brengt de operator zijn totaal aantal klanten op 1.040.000. Eind 1998 telde Mobistar 510.000 gsm-gebruikers. Voor de vaste telefonie telt Mobistar (via het nummer 1595) nu 55.000 lijnen. Volgens het bedrijf ,,betekent dit een opmerkelijke progressie, vooral in een markt waar de concurrentiedruk bijzonder zwaar is''.

ROULARTA

West-Vlaamse mediagroep neemt Het Wekelijks Nieuws over. Het streekblad Het Wekelijks Nieuws met vijf edities in West-Vlaanderen en het Oost-Vlaamse Zulte is overgenomen door de nv Roularta. Het blad zal worden geïntegreerd in de Krant van West-Vlaanderen, maar blijft ook eigen lokaal nieuws brengen.

SOLVAY

Oefent optie op Duramed volledig uit. De chemie- en farmagroep Solvay heeft haar optie op een aandeel van 11,5 procent in het Amerikaanse farmabedrijf Duramed volledig uitgeoefend. Duramed en Solvay hebben in oktober een alliantie gevormd om hun hormonenproducten in de VS te promoten.