BRUSSEL -- Een oud gsm-toestel inleveren en er nog 1.000 tot 5.000 frank voor krijgen. Met die dure promotieactie zet gsm-operator Orange het nieuwe jaar in. Gegadigden moeten er alleen een -- voordelig -- abonnement bijnemen. Bedoeling is meer klanten van concurrenten Proximus en Mobistar af te snoepen.

Orange is sinds vorig jaar op de Belgische markt, als derde gsm-operator. Ondertussen kon het Engels-Nederlands consortium 50.000 abonnees voor zich winnen, maar daarmee blijft de operator een flink stuk onder de eigen verwachtingen. Ter vergelijking: marktleider Proximus heeft 2 miljoen klanten.

Orange biedt wel heel voordelige abonnementsformules aan: zonder activerings- of maandelijkse abonnementskosten én met gunstige gesprekskosten en een secondentarifering. Dat is nog niet genoeg om meer gsm'ers te overtuigen voor het nieuwe netwerk te kiezen.

Het schoentje wringt niet alleen in de nog haperende bereikbaarheid van de Orange-gsm's, want daar komt ongetwijfeld snel verandering in. Maar wie op het Orange-netwerk wil overschakelen, moet zich een ander gsm-toestel aanschaffen. De nieuwe operator werkt op een 1.800 Mhz-frequentie, Mobistar en Proximus op 900 Mhz.

Wie dus overschakelt van een van de twee bestaande operatoren naar Orange, moet een toestel kopen dat werkt op de 1.800 Mhz-frequentie, of een dat werkt op beiden, de zogenaamde dual-band. Omdat het prijsvoordeel van de gunstige abonnementsformules dan snel verloren gaat -- het goedkoopste 1.800 Mhz-toestel kost al gauw 4.000 frank -- komt Orange nu met deze overnamestunt.

Sinds gisteren en tot 31 januari betaalt Orange tussen 1.000 en 5.000 frank voor de overname van een nog werkend gsm-toestel mét batterij en lader, bij ondertekening van één van de twee abonnementen van de operator. De precieze prijs varieert afhankelijk van het type gsm. Voor de 15 best verkopende modellen wordt gemiddeld ruim 2.800 frank neergeteld.