De beleggers hebben het voorstel van de Zweeds-Zwiterse engineeringgroep ABB om in de Verenigde Staten over een globale minnelijke schikking te onderhandelen voor 110.000 schade-eisen omtrent asbestkanker positief onthaald. De koers ging gisteren stelselmatig hoger. De slotkoers -- 2,45 Zwitserse frank -- lag 0,77 Zwitserse frank of bijna 46 procent hoger dan het slot van eind vorige week.

ABB gaf vrijdagavond aan dat het bereid is 1,1 miljard dollar te reserveren voor alle huidige en toekomstige eisen tot schadevergoeding. Zo'n 812 miljoen dollar wordt vergaard door het Amerikaanse filiaal Combustion Engineering te ontmantelen. ABB is van plan een gerechtelijk akkoord aan te vragen voor deze voormalige producent van industriële boilers.

ABB zelf reserveert nog eens 300 miljoen dollar in contanten voor de uitbetaling van schadevergoedingen aan mensen die vrezen dat ze een verhoogd risico lopen op asbestkanker. De betalingen zouden over meerdere jaren worden gespreid. Analisten erkenden gisteren dat ABB een zeer goede zaak doet als het zo'n mega-overeenkomst uit de brand kan slepen. Maar het zou ook een uitweg bieden voor alle bedrijven die momenteel door asbest-claims worden overspoeld. Tegelijk plaatsten ze een hele rist vraagtekens achter de haalbaarheid van zo'n deal. Er is de vaststelling dat ABB zelf de voorwaarde stelt dat driekwart van de schade-eisers in de VS de overeenkomst moet goedkeuren. Een tweede vraag is of zo'n minnelijke schikking wel juridisch bindende kracht heeft voor de regeling van toekomstige asbestclaims. Ten slotte weerklinken geluiden dat de globale schadevergoeding van 1,1 miljard dollar die ABB heeft begroot, aan de lage kant ligt.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.