Twee winstwaarschuwingen in evenveel maanden, en over dezelfde periode 10.000 mensen op straat... Dat is kort samengevat de teneur van het slechte nieuws dat de Britse producent van telecomapparatuur Marconi gisteren moest bekendmaken.

In het eerste kwartaal leed Marconi een operationeel verlies van 366 miljoen euro (227 miljoen pond). Voor het tweede kwartaal zit er weliswaar een break even-resultaat in, maar de beleggers onthielden vooral dat Marconi zijn vroegere belofte -- een break even over de zes maanden tot eind september -- niet kan nakomen.

Zoiets gaat niet ongestraft voorbij.

Het aandeel Marconi zakte niet alleen naar een nieuw diepterecord, het bericht kostte ook de kop van het topmanagement van het bedrijf, dat al de hele zomer onder vuur lag. Gedelegeerd bestuurder George Simpson -- die een smetteloze reputatie had, tot hij in juli veel te lang wachtte om een eerste forse winstwaarschuwing de wereld in te sturen -- stapte onmiddellijk op. Voorzitter Roger Hurn volgde zijn voorbeeld. Over hun ontslag werd een akkoord bereikt op een raad van bestuur maandagavond. In juli moest de nummer twee van het bedrijf, John Mayo, al opstappen.

Simpson en Hurn zijn niet de enigen die Marconi verlaten. Een nieuwe besparingsronde zal nog eens 2.000 mensen hun job kosten.

Het aantal banen dat dit jaar gesnoeid werd, komt daarmee uit op bijna 10.000. Eind maart had Marconi 39.000 werknemers in dienst. Bij de gisteren aangekondigde ontslagronde sneuvelen duizend banen in de Verenigde Staten, 600 in Groot-Brittannië en 400 in de rest van Europa en in Azië.

,,We verwachten niet onmiddellijk herstel op de markt'', zei Mike Parton, die Simpson opvolgde als gedelegeerd bestuurder. Marconi moet dus plannen maken op basis van het huidige niveau van inkomsten.

Parton (46) staat voor de moeilijke taak de markten te overtuigen van zijn capaciteiten om Marconi er weer bovenop te helpen. Als voormalig hoofd van de netwerk-divisie is hij goed vertrouwd met de telecomsector -- hij werkt al 16 jaar voor Marconi, zij het niet ononderbroken -- maar ook een volslagen onbekende in de City. En daar had men liever een outsider gezien om het bedrijf weer recht te trekken.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.