BRUSSEL -- Deze avond om middernacht gaat een 24-uursstaking in van de piloten van Sabena. De vakbonden steunen de actie niet. De pilotenvereniging BeCA heeft de actie, na overleg met alle piloten, opgezet omdat de Sabena-directie de arbeidsovereenkomsten over de senioriteit en het carrièreplan niet wil respecteren in het nieuwe businessplan voor de verlieslatende luchtvaartmaatschappij.

Sabena heeft bovendien een commercieel akkoord gesloten met Virgin Express dat botst met een sociaal akkoord met de piloten van Sabena.

De piloten stelden collectieve arbeidsduurvermindering -- en loonverlies -- voor in ruil voor absoluut jobbehoud. Sabena-topman Müller heeft echter strikte lijnen uitgezet en gaat nog steeds uit van de schrapping van 220 pilotenjobs. Hij wil bovendien de productiviteit van de piloten verhogen.

De piloten staan alleen met hun actie. De vakbonden geven er de voorkeur aan verder te onderhandelen over de herstructurering bij Sabena.

Het is afwachten hoe de bonden en het personeel op de tarmac zullen reageren op het optreden van hun collega's.

Het cabinepersponeel maakte bijvoorbeeld al bekend zich in de steek gelaten te voelen door vakbonden, directie, piloten en de regering.

Normaal zouden in de loop van donderdag zowat 15.000 passagiers met Sabena vliegen. Het verlies loopt in de miljoenen.