BRUSSEL -- De oude hoofdzetel van de KBC in de Brusselse Arenbergstraat is gerenoveerd. Een klein deel van het gebouw zal opnieuw door de bank worden betrokken, maar het gros ervan krijgt een andere bestemming. Daarmee is vlak bij het Centraal Station, het Paleis voor Schone Kunsten en de ,,Magasins Waucquez'' (waar het stripmuseum gehuisvest is) opnieuw een art nouveau-gebouw van de beroemde Belgische architect Victor Horta veilig gesteld.

Interessant is vooral dat bij de renovatie niet in de val is getrapt van het ,,façadisme'', de gemakkelijkheidsoplossing waarbij alleen de gevel van een historisch gebouw of delen ervan overeind blijven, waarachter dan een hypermodern gebouw wordt neergepoot. Bovendien werden drie gebouwen die door de KBC destijds met elkaar verbonden waren tot één, vrij chaotisch, geheel, opnieuw van elkaar gescheiden.

Op de nummers 11-13 in de Arenbergstraat bevindt zich het art nouveau-gebouw (4.000 m²) dat werd ontworpen door Victor Horta. Het werd besteld door juwelier Wolfers die het in gebruik nam in 1909. Het gebouw is grotendeels beschermd. Op de gelijkvloerse en een deel van de eerste verdieping komt opnieuw een kantoor van de KBC. De andere verdiepingen worden ingenomen door het Instituut der Bedrijfsrevisoren en door Toerisme Vlaanderen.

Daarnaast, op de nummers 5, 7 en 9, ligt de bekende oude hoofdingang van de KBC-hoofdzetel. Het gebouw werd in 1912 opgetrokken voor de Deutsche Bank die er jarenlang haar hoofdzetel voor België huisvestte. Het wordt nu gerenoveerd tot een modern kantoorgebouw en vormt met zijn 15.000 m² het hart van het nieuwe gebouwencomplex.

Om de hoek, in de Bergstraat, worden de winkels in de kleine huisjes bewaard, maar worden de verdiepingen die door KBC tot archief- en kantoorruimte waren gerecycleerd, opnieuw tot woningen omgevormd. Er is in een centraal atrium voorzien (tussen de Beenhouwer-, Berg- en Arenbergstraat) en een ondergrondse parking voor de bewoners. Naast eengezinswoningen komen er ook appartementen met één, twee en drie slaapkamers. In het totaal nemen ze 4.000 m² in beslag.