BRUSSEL (bloomberg) -- De Europese Commissie heeft een comité opgericht met specialisten in vennootschapsrecht om een Europese overnamerichtlijn te helpen schrijven. Het vorige ontwerp, waaraan twaalf jaar was geschaafd, werd in juli door het Europees Parlement verworpen.

De Europese Commissie wil volgend jaar al een nieuw ontwerp van overnamerichtlijn klaar hebben, heeft Europees commissaris Fritz Bolkestein gezegd. Tot dusver heeft elk land zijn eigen overnamewetgeving. De geharmoniseerde Europese code moet fusies en overnemingen in de Europese Unie gemakkelijker maken en het Europese bedrijfsleven concurrerender maken. Dit jaar waren er in Europa al 2.800 overnemingen en fusies, voor een bedrag van 441 miljard euro, tegenover 6.600 in de VS voor 722,5 miljard euro.

De vorige ontwerp-richtlijn, waaraan de Europese Commissie twaalf jaar had gesleuteld, werd in juli onverwachts door het Europees Parlement verworpen, omdat vooral de Duitse afgevaardigden, gesteund door de Italianen, zich ertegen hadden verzet uit vrees nog meer vijandige overnemingen door buitenlandse bedrijven te zien in hun land.

De Europese Commissie hoopt nochtans een aantal elementen uit het oude wetsontwerp in de nieuwe tekst te kunnen opvissen.

Het comité bestaat uit zeven experts. De voorzitter is Jaap Winter, juridisch adviseur bij Unilever. De andere leden zijn Guido Rossi, voormalig voorzitter van de Italiaanse beurswaakhond Consob, Joëlle Simon, directeur van het juridisch departement van de Franse werkgeversorganisatie Medef, José Maria Garrido Garcia, professor aan de universiteit van Castilla-La Mancha in Spanje, Klaus Hopt van het Max-Planck Instituut in Duitsland, Jan Christensen van de universiteit van Kopenhagen en Jonathan Rickford, adviseur bij het Britse ministerie voor Handel en Industrie.

De zeven experts komen op 11 september een eerste keer samen. Voor het einde van dit jaar moet het comité een eerste rapport afleveren aan de Commissie.