BRUSSEL -- De Antwerpse HBK Spaarbank krijgt een nieuwe naam. Wellicht wordt het ,,Mercator Bank''. De verzekeringsmaatschappij Mercator&Noordstar, waarvan HBK een onderdeel is, wordt tegelijk omgedoopt tot ,,Mercator Verzekeringen''.

De Antwerpse HBK Spaarbank werd in mei vorig jaar overgenomen door de Vlaamse verzekeringsmaatschappij Mercator&Noordstar, zelf een onderdeel van de Zwitserse groep Bâloise. Door de overname ontpopte de groep zich tot een bankverzekeraar.

Bij de presentatie van de jaarresultaten in mei dit jaar kondigde Ronald Everaert, voorzitter van het directiecomité van Mercator&Noordstar, aan dat de verzekeringsmaatschappij en de bank op korte termijn onder een gezamenlijke merknaam naar buiten zouden treden.

Die nieuwe merknaam wordt vrijdag aan het personeel bekendgemaakt. Tot zolang wordt de naam geheim gehouden. Maar verschillende bronnen zeggen dat HBK Spaarbank wordt omgedoopt tot Mercator Bank, al wil financieel directeur Hubert Libert dat bevestigen noch ontkennen.

Tegelijk zou de verzekeringsmaatschappij Mercator&Noordstar het tweede deel van haar naam laten vallen en voortaan Mercator Verzekeringen gaan heten.

Mercator&Noordstar is het resultaat van een fusie in de jaren '90 van de Antwerpse maatschappij Mercator Verzekeringen met het Gentse Noordstar&Boerhaave. De Zwitserse groep Bâloise was al lang een aandeelhouder van Mercator en verwierf in 1999 de volledige controle over Mercator&Noordstar.

Met 430 miljoen euro (17,4 miljard frank) premieontvangsten en een marktaandeel van 2,5 procent is Mercator&Noordstar de negende grootste verzekeraar in België. De maatschappij staat vooral sterk in schadeverzekeringen, maar de alliantie met HBK Spaarbank was precies bedoeld om de verkoop van levensverzekeringen te stimuleren. HBK Spaarbank is een middelgrote kredietinstelling, met een net van een dertigtal eigen kantoren en driehonderd zelfstandige agenten.