Ford Genk
© mc
GENK (belga, eigen berichtgeving) -- Ford Genk bevestigde gisteren dat deze maand begonnen wordt met een systeem van tijdelijke werkloosheid om de productie van de autofabriek in te krimpen (DS 4 september). Het precieze schema ligt volgens een woordvoerder echter nog niet vast.

Volgens woordvoerder Wilfried Baeken zal deze maand alleen de afdeling die Transit-bestelwagens maakt, getroffen worden door tijdelijke werkloosheid. Het gaat om drie dagen, waarvan de eerste komende maandag valt. ,,De andere dagen moeten nog vastgelegd worden'', aldus Baeken.

De woordvoerder ontkent echter dat ook de afdeling die Mondeo-personenwagens maakt, al deze maand met tijdelijke werkloosheid zal kampen. Vakbondsafgevaardigde Gerard Ignoul van het ACV had dat gisterochtend gezegd.

De Ford-werknemers mogen tot het einde van het jaar nog meer tijdelijke werkloosheid verwachten. Ook daarvan liggen de data volgens Baeken nog niet vast. Ignoul had het gisteren over nog eens vijf dagen voor de Mondeo- en acht dagen voor de Transit-afdeling. Volgens de vakbondsafgevaardigde is de dagproductie nu al met 10 procent teruggevallen.

De productiebeperkingen in Genk, die gisteren gemeld werden door de Financial Times , vloeien voort uit een Europees herstructureringsplan dat erop gericht is de kosten te verlagen met 400 á 450 miljoen dollar (450 á 500 miljoen euro), onder meer door overproductie tegen te gaan.

Baeken ontkent dat de maatregel te maken heeft met slechte verkoopcijfers, al geeft hij wel toe dat de economische terugval voor een lichte daling van de verkoop heeft gezorgd. Die daling was wel kleiner dan bij veel andere autobouwers, waardoor het Belgische marktaandeel van Ford tussen januari en juli kon toenemen van 8,2 tot 8,7 procent.

Of er ook volgend jaar productiebeperkingen op stapel staan in Genk, zal in grote mate afhangen van de vraag naar de Mondeo. Het opkrikken van de verkoop van dat model is een belangrijk onderdeel van het Europese relanceplan. Ford-woordvoerder Niel Golightly liet gisteren weten dat dat plan ,,op schema'' zit. In het eerste semester verkocht de Amerikaanse autobouwer 2,4 procent meer wagens in West-Europa, mede onder impuls van de Mondeo en de nieuwe Transit, die in Genk worden gebouwd. Voor dit jaar gaat Ford Europe uit van winst noch verlies; over twee jaar moet dat een winst zijn van 1 miljard euro (40 miljard frank).