Air France wist de beleggers gisteren te behagen. De operationele winst in het eerste kwartaal van het boekjaar 2000/2001 steeg met 20 procent tot 185 miljoen euro, de nettowinst verdubbelde bijna tot 267 miljoen euro, onder meer dankzij de 89 miljoen euro extra inkomsten door de verkoop van het aandeel in het reserveringssysteem Amadeus.

Tegen de achtergrond van de sterk gestegen brandstofprijzen is dat een merkwaardig resultaat. De stijging van het verkeer zorgde voor een omzetstijging met bijna 20 procent tot net geen 3 miljard euro. De sterke activiteit zou ook in het tweede kwartaal (juli-september) moeten helpen de stijgende olieprijzen te compenseren. In een mededeling zegt Air France ook voor het tweede kwartaal een winststijging te verwachten. De crash van de Concorde eind juli lijkt geen zware economische gevolgen te hebben.

De stijgende inkomsten zijn voor een flink deel te danken aan de omzetstijging met een derde op de Noord-Atlantische route. Dat is te danken aan de alliantie met het Amerikaanse Delta. Op Latijns-Amerika en Azië steeg de omzet met 27 procent. Het aantal vervoerde passagiers steeg met 10,9 procent, de bezettingsgraad klom 3,7 procentpunt tot 79,4 procent.

Het aandeel Air France sloot gisteravond 39 eurocent hoger op 21,6 euro.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.