Technologie- en telecomwaarden stuwden de Europese beurzen gisteren naar nieuwe recordhoogten. Volgens analisten bouwen nogal wat beleggers posities op in het vooruitzicht van de klassieke eindejaarshausse die op gang gebracht wordt door de beheerders van beleggingsfondsen. In de Verenigde Staten werd Labor Day gevierd en dus bleven de Amerikaanse beurzen gesloten.

Brussel leed andermaal onder de afwezigheid van noemenswaardige TMT-waarden (technologie, media, telecom) en presteerde bijgevolg minder goed dan de overige Europese markten. De hele dag schommelde de Bel-20 rond de slotwaarde van vrijdag.

Uiteindelijk besloot de sterindex 3,45 punt of 0,11 procent lager. Financieel zwaargewicht Fortis B lijdt nog steeds onder de reeks downgradings die het aandeel vorige week te incasseren kreeg en zakte 1,56 %. Sectorgenoot KBC boekte winst, maar die bleef beperkt tot 0,19 %, terwijl Dexia 0,4 % klom.

Bij de winnaars teerde Recticel op de stevige winstgroei die vrijdag werd bekendgemaakt en op de goede vooruitzichten voor de komende maanden. Een verhoging van de rating door Bank Degroof hielp ook en leverde de polyurethaanproducent met een stijging van 9,53 % de toppositie op in de hitlijst van de sterkste klimmers.

Dat het niet al technologie is wat blinkt bewees Arinso International. De Belgische softwareconsulent pakte gisteren uit met een verlies van één miljoen euro en met terugvallende resultaten op alle belangrijke markten. Dat leverde een verlies op van 3,35 % en een derde plaats op de hitlijst ... van de verliezers.

Op Easdaq gingen de meeste koersen de hoogte in, maar niet altijd even sterk als kon verwacht worden. Lernout & Hauspie klom 2,56 % en Icos Vision ging 0,64 % vooruit. Maar Bricsnet en Ubizen moesten respectievelijk 1,25 % en net geen 2,5 % prijsgeven.

In Tokyo hielden de beleggers zich op de vlakte in het vooruitzicht van een herschikking van de 225 aandelen in de Nikkei-index. Ook de afwezigheid van Wall Street maakte de beleggers ongemakkelijk.

Frankfort presteerde uitstekend dank zij waarden als Deutsche Telekom (+5,3 %) en nieuwkomer Linos (+150 %). Ook de grootste internetprovider in Europa, T-Online, leverde een mooie bijdrage met een winst van 3,94 %.

Parijs was opnieuw goed voor een absoluut record. Tijdens de eerste minuten van de handel brak de CAC al prompt door de 6.900 punten en bij het slot stond de index nog ruim 22 punten hoger. France Télécom, dat vrijdag al ruim 10 procent hoger ging, klom nog eens 6,92 %. Equant scoorde net geen 10 % hoger na vrijdag al 3,44 % te hebben gewonnen.

De index van de Nouveau Marché klom 3,57 %, vooral gedragen door Highwave Optical dat 21 % koerswinst boekte, maar met de steun van Atos (+3,6 %), Sagem (+4,62 %) en Wanadoo (+4,23 %).

Ook in Amsterdam regende het records. Zwaargewicht Philips klom 1,3 % tot 58,2 euro, een nieuw recordpeil. KPN ging 4,1 % omhoog, TNT Post Group klom 2,9 %, ING (+1,6 %) en ABN Amro (+1,5 %) werkten het lijstje af. De AEX index sloot voor het eerst boven de 700 punten

Londen presteerde overwegend sterk, maar dat blijkt niet echt uit de FTSE-index die slechts 3,1 punt hoger ging. Vodafone kreeg echter een klap van 5 % nadat UBS Warburg de koersdoelstelling voor de index-zwaargewicht met 70 pence verlaagde.