Niet bij alle postbedrijven is het al herstructureren wat de klok slaat. De Nederlandse post- en koeriergroep TNT Post Group (TPG) heeft gisteren mooie halfjaarcijfers aangekondigd met de nakende overname van het logistieke bedrijf CTI Logistx uit de VS daar bovenop. De koers steeg meteen bij opening gisteren al met 5 procent. De koers eindigde uiteindelijk op de Amsterdamse beurs op 27,21 euro.

TPG's nettowinst over het eerste halfjaar steeg met 25,1 procent tot 229 miljoen euro (9,2 miljard fr.). Hierin zit weliswaar de verkoop van enkele niet-kernactiviteiten inbegrepen, maar het cijfer was toch nog goed om de analistenconsensus van een 19 procent-groei ruimschoots te verslaan. De inkomsten stegen tijdens het eerste halfjaar met 19,5 procent tot 4,7 miljard euro (189 miljard fr.).

TPG zei dat de nettowinstgroei voor de rest van dit jaar op hetzelfde tempo zou voortgaan als de eerste jaarhelft, uitzonderlijke meerwaarden niet meegerekend. De verwachting voor de winstgroei op langere termijn werd opgetrokken van een jaarlijkse 10 á 15 procent tot 12 á 18 procent.

TPG kondigde eveneens de overname aan van CTI Logistx (nu nog in handen van het spoorweg- en scheepvaartbedrijf CSX Corporation) voor 650 miljoen dollar (29,2 miljard fr.). Door de overname, de grootste sinds het bedrijf in 1998 naar de beurs ging, wordt TPG een van de drie belangrijkste logistieke bedrijven ter wereld. De overname zal voor het einde van de maand afgerond worden.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.