Het gaat Stelios Haji-Ioannou schijnbaar allemaal makkelijk af. Misschien gaf hij daarom zijn bedrijven een naam die met Easy begint. Meer moeite had hij gisteren om van Londen naar Brussel te vliegen. Hij bezit nochtans een eigen luchtvaartmaatschappij, de low budget carrier EasyJet. ,,Zijn vliegtuig heeft vertraging, maar hij vloog dan ook met Virgin'', grijnst Maurice Kelly, algemeen directeur van EasyEverything.

Stelios Haji-Ioannou is de mediterrane versie van Richard Branson. Deze 33-jarige zoon van een steenrijke Griekse reder werd geboren in Athene, maar studeerde af aan de London School of Economics. Eerst ging hij bij zijn vader aan de slag, maar Stelios wilde per se bewijzen dat hij het ook zonder papa kon.

Hoewel. In 1995 moest hij wel eerst vijf miljoen pond (325 miljoen frank) aan zijn vader vragen om EasyJet de lucht in te helpen. Dat is een no-nonsense-luchtvaartmaatschappij die goedkope vliegtuigtickets aanbiedt. Zijn maatschappij bezit 18 toestellen en heeft er 32 in bestelling. EasyJet vliegt op 28 bestemmingen in Europa. Brussel is daar nog niet bij, maar er zijn plannen om dat binnen enkele jaren te doen.

Net zoals Richard Branson is Stelios Haji-Ioannou niet vies van een beetje stunten. Toen Go, het antwoord van British Airways op EasyJet, voor zijn eerste vlucht vertrok, slaagde Stelios Haji-Ioannou, volledig gekleed in oranje, erin een vliegtuigzetel te bemachtigen.

Oranje is de kleur van zijn bedrijf, leuk voor de Nederlanders. Haji-Ioannou vindt het zelf een nogal lelijke kleur. Hij koos ze omdat niemand vliegtuigen in deze kleur durft schilderen, waardoor ze opvallen.

Ondertussen is hij gestart met EasyRentacar. Dat is een on line autoverhuurmaatschappij. Op dit ogenblik opereert EasyRentacar vanuit zes Europese steden, maar dat moeten er snel veertien worden.

Vorig jaar begon het met zijn keten cybercafés EasyEverything en nog voor het einde van dit jaar moeten de on line bank EasyMoney en Easy.com klaar zijn voor lancering. Easy.com wordt een site op het Internet waar de consument de prijzen van verschillende producten kan vergelijken, een soort virtuele Test-Aankoop.

Een fils á papa is Stelios Haji-Ioannou al lang niet meer. In de Sunday Times Rich List is hij met stip gestegen tot de 44ste plaats op de lijst van rijkste honderd Britten.