BRUSSEL -- De Belgische transportfederaties Febetra, SAV en UPTR roepen hun leden op om volgende zondag te betogen in Brussel. Aanleiding is de hoge dieselprijs, maar de transporteurs willen ook dat de regering een oplossing vindt voor verscheidene andere problemen. Ook de tuinbouwers en siertelers dringen aan op steunmaatregelen.

Niet alleen de olieprijzen zitten de transporteurs dwars. Voor de vakantie hebben ze een dossier ingediend bij de ministers Didier Reynders (Financiën) en Isabelle Durant (Vervoer). Dat gaat onder meer om verkeersveiligheid, loonlastenverlaging en de strijd tegen illegale buitenlandse chauffeurs. Een actie op zondag in Brussel zal weinig hinder teweegbrengen. De werkgevers spreken dan ook van ,,een eerste verwittiging''.

De dure olieprijzen zijn ook een lelijke streep door de rekening van tuinbouwers en siertelers. De Boerenbond dringt aan op financiële maatregelen om de overlevingskansen van de sector te vrijwaren. Boerenbond-voorzitter Noël Devisch: ,,De verdubbeling van de stookolieprijs betekent voor een kasplantenbedrijf een meeruitgave van gemiddeld 1,5 miljoen, per glasgroentenbedrijf zelfs van 2 miljoen frank. Bedrijven die verplicht zijn lichte stookolie te gebruiken, zien hun onkosten zelfs verdrievoudigen.'' De Boerenbond vraagt maatregelen om de kosten te verlichten en de overbrugging van de noodtoestand mogelijk te maken.

Ook het Algemeen Boerensyndikaat (ABS) wil dat de federale regering de gevolgen van de dure stookolie mildert voor de land- en tuinbouwers. Het ABS meent dat deze beroepsgroep, na de zware regenval van de voorbije maanden, geen tweede aderlating meer kan verdragen. Morgen ontvangt minister Gabriëls een delegatie van tuinbouwers en siertelers. lvdb)