Gestrande passagiers wandelen tussen de trucks van protesterende chauffeurs in Nice
©ap
PARIJS (reuters) -- Franse truckers hielden woord en blokkeerden gisteren zowat alle olieopslagplaatsen en raffinaderijen uit protest tegen de hoge dieselprijzen. Hamsterende automobilisten zorgden al voor leegstaande pompen.

De actievoerders begonnen om middernacht de toegangswegen tot olieopslagplaatsen en raffinaderijen te blokkeren. Hier en daar hadden boeren en ambulanciers zich bij de actievoerders aangesloten. Boeren voerden ook elders actie. In het centrum van Straatsburg lieten ze een kudde schapen los.

Volgens de FNTR, de werkgeversfederatie van transporteurs die tot de blokkades opriep, dreigt er zeker de eerste week geen tekort in de pompstations. Maar automobilisten die voor alle zekerheid snel nog een volle tank willen halen, zorgden tegen gisterenmiddag toch al voor lege pompen in de buurt van Grenoble, Lyon en Marseille.

Het protest volgt op havenblokkades door vissers. Die bedongen van de regering een compensatie voor de stijging met 0,75 Franse frank, bijna 5 frank, van de onbelaste dieselbrandstof voor hun boten. Premier Lionel Jospin beloofde tijdens het weekend maatregelen te onderzoeken die ook voor andere beroepscategorieën, zoals truckers, de last van de stijgende dieselprijs zouden verlichten. Een eerste contact gisteren tussen de truckers en de Franse minister van Transport, Jean-Claude Gayssot, leverde nog niets op.