Protest van de vakbonden bij Louis De Poortere
©belga
BRUSSEL -- Domo Group, de tapijtgroep rond Jan De Clerck, heeft een akkoord met de curatoren om vanaf woensdag al de tapijtgroep Louis De Poortere opnieuw op te starten. De groep wacht nog op het groen licht van de banken en de ondertekening van een protocolakkoord met de vakbonden. Ondertussen blijft de weg open voor andere kandidaat-bieders.

Het akkoord tussen de tandem Domo-Dryon (schoonzoon van Frank De Poortere) en de curatoren bepaalt dat de curatoren LDP opnieuw opstarten onder management van Domo. Die constructie geeft de curatoren het voordeel dat het handelsfonds niet verder verloren gaat, terwijl Domo vanuit een sterkere positie een echt bod kan voorbereiden op de failliete tapijtgroep.

Domo maakt zich sterk om minstens drie maanden volgens die formule te werken en zo'n 300 banen veilig te stellen. Het gaat om banen in de weefafdeling en de bijbehorende omkadering. De groep is ook bereid een tewerkstellingscel te financieren voor wie uit de boot valt. Domo is ook bereid de hoge lonen bij LDP (bij de hoogste uit de sector) te betalen.

Domo lijkt gretig om LDP binnen te halen. Onlangs mislukte nog een bod van Domo op de Nederlandse groep Desso. LDP zit in dezelfde markt als Desso. LDP is vooral bekend als producent van hoogwaardig geweven karpetten en kamerbreed tapijt. Domo zit niet in die markt, maar is specialist van (goedkoper) getuft tapijt.

Voordat Domo aan de slag kan bij LDP, moeten de banken nog wel de voorraden vrijgeven. Dat zou vandaag al kunnen gebeuren. Om 18 uur zou dan een protocolakkoord ondertekend worden.

Reginald De Poortere, die in het weekend had laten weten LDP opnieuw te willen opstarten via een huurovereenkomst met de curatoren, had gisteren zijn voorstel nog niet overgemaakt. In theorie is er geen haast bij, omdat alle partijen nog een bod kunnen doen de komende maanden.

Vincent De Poortere, die via het Frans tapijtbedrijf Balsan LDP controleerde, heeft inmiddels andere zorgen. De spinnerijgroep Desseaux Vander Eecken, waarvan Gimvindus 45 procent bezit, heeft beslag laten leggen op de voorraden van Balsan en de bankrekeningen laten blokkeren. Desseaux heeft circa 300 miljoen frank te goed van LDP, waarvan de verbintenissen gewaarborgd werden door Balsan.

Deze zet belet niet dat Desseaux Vander Eecken afstevent op een diepgaande herstructurering als gevolg van de problemen bij LDP. Dochter Courtextyl (ex-LDP) werkte vrijwel uitsluitend voor LDP, maar heeft geen nut voor Domo, dat eigen (synthetische) garens heeft. Domo kan Dessaux wel gebruiken als leverancier van wollen garens. Gevreesd wordt dat bijna de helft van de 500 banen bij de groep op de tocht staan. Er zou binnen de twee weken duidelijkheid komen.

Het Waalse Gewest stelt ondertussen ook een vordering in tegen Vincent De Poortere, met als doel 240 miljoen frank overheidssteun te recupereren.