BRUSSEL -- Het blijkt niet zo meteen uit de tabel, maar de obligatiemarkt heeft een vrij rustige week achter de rug. Dat de Amerikaanse markt gisteren gesloten bleef voor Independence Day scheelt al een aardige slok op de borrel, maar bovendien vertrekken steeds meer beleggers naar de Spaanse Costa's en andere vakantiebestemmingen, ver van de financiële markten.

Het economisch plaatje zag er vrij klassiek uit, met goede vooruitzichten in Amerika -- met uitzondering dan van de arbeidsmarkt -- en zwakke signalen uit Europa. Het wachten is nu op de eerste bedrijfsresultaten voor het tweede kwartaal. Die worden einde volgende week verwacht.

In afwachting zijn de rendementen op de obligatiemarkt al twee weken aan het stijgen. Mogelijk vallen ze weer wat terug als de eerste bedrijfsresultaten van het volgende resultatenseizoen tegenvallen. Maar dat de markt dicht bij een bodem zit, daar zijn zowat alle analisten het over eens.

Anderzijds ziet niemand de obligatierente erg snel en spectaculair stijgen, gewoon omdat de kortetermijnrente nog zo laag zit en mogelijk nog zal dalen, in Europa dan toch. Dat de langetermijnrente hoger staat dan die op korte termijn, is niet meer dan evident. Maar er zijn grenzen aan de hoek waaronder de rentecurve kan klimmen.

Op de primaire markt verdient de Noorse kroon volgens analisten van ING wel wat aandacht. De munt is sinds het begin van dit jaar al 12 tot 13 procent verzwakt tegenover de euro, maar de centrale bank verlaagde de rente dit jaar al verscheidene malen en wil dat nog doen om de economie weer stevig te doen groeien. Als dat gebeurt, zal de kroon opnieuw terrein winnen tegenover de euro. Een gokje waard?

Wie er steviger tegenaan wil gaan, kan ook kiezen voor de Hongaarse forint. Een hogere coupon moet een aanzienlijk groter wisselrisico compenseren. Hongarije probeert zijn economie te stroomlijnen naar Europees model, maar er is nog een hele weg af te leggen.