ABB: Verkoop bouwsystemenpoot draagt bij tot schuldverlichting - COMMERZBANK: Doet participatie in de Deutsche Börse van de hand - DEUTSCHE POST: Al 180 miljoen euro bespaard - KINGFISHER: Aandeelhouders stemmen in met afsplitsing - ORACLE: Verlengt overnamebod op Peoplesoft - SIEBEL: Kwartaalomzet en -winst liggen lager dan verwacht - TOTAL: Rapporteert belangrijke gasvondst in Noordzee


ABB: Verkoop bouwsystemenpoot draagt bij tot schuldverlichting
Het automatiseringsconcern ABB heeft gisteren meegedeeld dat de verkoop van de afdeling bouwsystemen zo'n 170 miljoen dollar zal opleveren. Het geld komt van pas om de zware schuld van ABB terug te dringen.

De activiteiten in Scandinavië, de Baltische Staten en Rusland worden verkocht aan het Finse YIT Corporation. De overnemer betaalt 233 miljoen dollar (200 miljoen euro). De voorbije week kwamen er minder positieve signalen over de verkoop de olie, gas- en petrochemiedivisie. Deze activiteit is 1 miljard dollar waard.

De Noord-Europese activiteiten van de afdeling bouwsystemen bieden werk aan 9.000 werknemers en halen een omzet van 1,1 miljard dollar.


COMMERZBANK: Doet participatie in de Deutsche Börse van de hand
Commerzbank heeft zijn belang van vier procent in Deutsche Börse, de beheerder van de beurs van Frankfort, verkocht. De participatie is 206 miljoen euro waard. Commerzbank deed vorige week ook al zijn resterende belang in Crédit Agricole, de op een na grootste bank van Frankrijk, van de hand.

De Duitse bankgroep probeert door de verkoop van participaties en het schrappen van banen het verlies van 2002 al dit jaar om te buigen in winst. In 2002 incasseerde Commerzbank zijn eerste verlies sedert de oprichting van de bank, 133 geleden.


DEUTSCHE POST: Al 180 miljoen euro bespaard
Deutsche Post, de grootste Europese postgroep, stelt dat zijn herstructureringsplan -- Star -- sedert het vierde kwartaal van 2002 al 180 miljoen euro heeft opgeleverd. De onderneming zegt dat ze opnieuw op het goede spoor zit om in 2005 winst te maken.

Deutsche Post hoopt met zijn Star-plan in 2003 in totaal 350 miljoen euro te besparen, verklaarde financieel directeur, Edgar Ernst. Hij voegde er nog aan toe dat Deutsche Post tevreden is met de resultaten van het tweede kwartaal.


KINGFISHER: Aandeelhouders stemmen in met afsplitsing
De aandeelhouders van de woondecoratiegroep Kingfisher hebben gisteren ingestemd met de afsplitsing van de afdeling elektrotoestellen Kesa. Met deze stap zet Kingfisher een punt achter een gedaanteverwisseling waarbij het volledig het accent legt op woondecoratie. Kesa controleert twee elektro-winkelketens. Dat zijn Comet in het Verenigd Koninkrijk en Darty in Frankrijk. Kesa is vanaf maandag genoteerd op de Londens beurs.


ORACLE: Verlengt overnamebod op Peoplesoft
De Amerikaanse softwaregroep Oracle, heeft zijn vijandig overnamebod van 6,3 miljard dollar op sectorgenoot Peoplesoft verlengd tot 18 juli. Beleggers gaan er nu al vanuit dat de volgende stap een verhoging van het overnamebod zal zijn. Temeer omdat Peoplesoft donderdag kwartaalcijfers bekendmaakte die beter waren dan verwacht.

Oracle heeft zijn bod op Peoplesoft al verhoogd. Vorige maand besloot het om per aandeel 19,5 dollar te betalen in plaats van 16 dollar.


SIEBEL: Kwartaalomzet en -winst liggen lager dan verwacht
Siebel Systems heeft vrijdag een winst- en omzetwaarschuwing gegeven voor het tweede kwartaal. Siebel, de grootste producent van software voor de organisatie van de dienstverlening aan klanten ter wereld, liet weten dat de winst en de omzet sterker zijn gedaald dan totnogtoe werd voorspeld.

Siebel stelt nu dat de omzet uit zal komen tussen 330 en 334 miljoen dollar en een winst van 2 dollarcent per aandeel. Totnogtoe werd een winst per aandeel van 4 dollarcent en een kwartaalomzet van 360 miljoen dollar vooropgesteld.


TOTAL: Rapporteert belangrijke gasvondst in Noordzee
De Franse oliemaatschappij Total heeft gisteren bekendgemaakt dat het een belangrijke gasvondst heeft gedaan in de Noordzee. Het gaat om een gasbron op een diepte van 5.750 meter en zo'n 240 kilometer ten oosten van de Schotse kuststad Aberdeen.