BRUSSEL -- Dirk Goeminne, de West-Vlaming die de voorbije drie jaar directievoorzitter was van de Nederlandse winkelketen Hema, krijgt van moederbedrijf Vendex dezelfde functie bij de noodlijdende warenhuisketen Vroom & Dreesman (V&D). De winstwaarschuwing voor V&D deden het aandeel-Vendex gisteren rond de twintig procent kelderen.

Koninklijke Vendex KBB, de beursgenoteerde groep die ook de Belgische doe-het-zelver Brico en kledingketens als M&S en Hunkemöller overkoepelt, maakte gisteren bekend dat V&D dit jaar een operationeel verlies zal lijden van 30 á 50 miljoen euro, ,,afhankelijk van het omzetverloop''. Dat is 3 á 4 keer meer dan het verlies van 11 miljoen van 2002. Bovendien had Vendex totnogtoe gezegd dat V&D het beter zou doen dan vorig jaar.

V&D, goed voor meer dan 1.600 winkels en een vijfde van de groepsomzet, is al jaren het probleemkind van Vendex. Vendex investeerde vorig jaar nog 48 miljoen euro in de ,,revitalisering'' van het filiaal, een operatie die gepaard ging met een restyling en de massale uitverkoop van oude voorraden.

Begin dit jaar leek het even beter te gaan, maar sinds april valt de omzetontwikkeling weer tegen. De omzet lag in het tweede trimester zelfs 5 procent onder die van vorig jaar. De modeartikelen deden het wel goed, maar V&D kampte met een forse terugval in de verkoop van onder meer cosmetica, boeken, cd's en sportartikelen. Ook het verdwijnen van een tiental ,,budgetmarkten'' in de grote vestigingen werd niet gesmaakt door de klanten.

Vendex benoemde twee toplui van de discount-warenhuisketen Hema om de toestand recht te trekken. Directievoorzitter Dirk Goeminne (48) en operationeel directeur Eugène Randag ruilen vanaf 1 augustus hun functie bij Hema voor dezelfde titel bij V&D. Drie van de vijf huidige V&D-directeurs treden terug, zodat het directieteam van vijf op vier leden valt.

Goeminne is al sinds 1997 aan de slag bij Hema, eerst als operationeel directeur en sinds 2000 als voorzitter van het directiecomité. Eerder werkte hij ook bij de kledingketen WE. Onder zijn bewind brak de Nederlandse keten ook door in België, waar Hema in 1997 een twintigtal Sarma-winkels overnam van GIB. Tegen 2005 mikt Hema in ons land op ruim 50 winkels.

Goeminne krijgt nu een maand de tijd om na te denken over de te volgen strategie bij Vroom & Dreesman. Na de zomer zou er een nieuw herstructureringsplan worden voorgesteld. Vendex-woordvoerder Peter van Bakkum sluit niet uit dat daarbij opnieuw banen zullen sneuvelen. Vendex zegt dat het nog 12 tot 18 maanden zal duren vooraleer V&D de eerder gestelde doelen -- een operationele marge van 4,5 % en een omzet van een miljard euro -- zal bereiken.

Het geduld van de beleggers met Vendex is in elk geval op. Merrill Lynch, Goldman Sachs, Rabo Securities, Kempen en Delta Lloyd Securities verlaagden gisteren allemaal hun adviezen en/of koersdoelen voor het aandeel van de distributiegroep. De analisten pikken niet dat het management hen maandenlang heeft voorgehouden dat het met V&D de goede kant opging.

De Nederlanders zien met Vendex het derde goede-huisvaderaandeel instorten in amper enkele maanden. In het voorjaar crashte het supermarktaandeel Ahold omwille van fraude bij Amerikaanse dochters, en enkele dagen geleden moest ook Heineken het ontgelden, na de boodschap dat er de komende maanden geen groei meer te verwachten valt.