BRUSSEL -- Christian Van Thillo, de gedelegeerd bestuurder van De Persgroep, treedt toe tot de raad van bestuur (Aufsichtsrat) van het Duitse mediaconglomeraat Bertelsmann.

Van Thillo (41) neemt in de raad de plaats in van Gunter Thielen, die vorig jaar aangeduid werd als algemeen directeur van de groep. Hij verving toen de in ongenade gevallen topman Thomas Middelhoff. De aanstelling van Van Thillo werd gisteren goedgekeurd tijdens een buitengewone algemene vergadering van de Bertelsmann-groep. Bertelsmann-voorzitter Gerd Schulte-Hillen prees in een persbericht Van Thillo's ,,waardevolle talenten en ervaringen'' en zei blij te zijn een ,,onafhankelijke media-ondernemer van de jongere generatie'' in de raad van bestuur te kunnen verwelkomen.

Van Thillo wordt de tweede Belg in de raad, naast Gilles Samyn. Die verdedigt er de belangen van Albert Frères GBL-holding, die 25,1 procent van Bertelsmann bezit. Ook André Desmarais, de zoon van Frères Canadese zakenpartner Paul Desmarais, mede-aandeelhouder van GBL, zetelt in de raad van bestuur van Bertelsmann. Andere grote namen in de raad zijn die van Rolf Breuer (Deutsche Bank), Peter Job (ex-Reuters) en John Joyce (IBM).

Schulte-Hillen noemt expliciet Van Thillo's kwaliteiten als uitgever en televisie-deskundige. De Persgroep is uitgever van kranten als Het Laatste Nieuws en De Morgen , tijdschriften als Dag Allemaal , en ook mede-aandeelhouder van de Vlaamse Mediamaatschappij, die de kanalen VTM, Kanaal 2 en Jim TV overkoepelt. Bertelsmann is onder meer eigenaar van RTL, dat commerciële televisiezenders uitbaat in Nederland, Duitsland en Wallonië. De Persgroep is, net als Bertelsmann, niet genoteerd op de beurs.

De Bertelsmann-bestuurders zullen de komende tijd geconfronteerd worden met belangrijke uitdagingen. GBL heeft het recht zijn Bertelsmann-aandelen op termijn naar de beurs te brengen, maar de familie Mohn, die de overige 74,9 procent van de aandelen bezit, is daar geen voorstander van. De behoudsgezinde manier waarop de familie Mohn het bedrijf bestuurt leidde eerder dit jaar tot een kleine rel. Een conflict tussen de familie en het management van de verschillende bedrijfsonderdelen werd in de pers uitgevochten.