BRUSSEL -- Het Leuvense Icos, één van de belangrijke spelers voor inspectiesystemen voor de halfgeleiderindustrie, nam gisterochtend een stevige start op de beurs Euronext Brussel. Icos deed de stap naar Euronext om de verhandelbaarheid van het aandeel te bevorderen.

Icos is het vijfde voormalige ,,Easdaq-bedrijf'' (Nasdaq Europe) dat naar de Brusselse beurs trekt. Eerder zochten al onder meer de chipgroep Melexis, de biogroep Innogenetics en de internetbeveiliger Ubizen Euronext Brussel op. Het is de bedoeling dat de notering van Icos op Nasdaq Europe wordt stopgezet.

Icos is opgenomen in de NextEconomy-index. Volgens Vincent Van Dessel, de directeur van Euronext, is gebleken dat het volume zich snel verschuift naar Euronext. Van Dessel schrijft dat toe aan het handelssysteem. Euronext werkt ordergedreven terwijl Nasdaq prijsgedreven werkt. Een ordergedreven systeem zou transparanter zijn omdat er een directe match gebeurt tussen klanten die kopen en verkopen.

Icos noteert op Euronext Brussel in euro maar blijft op Nasdaq Europe en Nasdaq in de Verenigde Staten in dollar noteren. Volgens Anton De Proft, de gedelegeerd bestuurder van Icos, zit zowel omzet als winst in het lopend kwartaal in stijgende lijn.

De markt van (back-end)inspectiesystemen voor halfgeleiders is bezig aan een inhaalbeweging maar de impact van sars op de Aziatische economie blijft een vraagteken. Hetzelfde geldt voor de economische evolutie in het algemeen. Volgens De Proft zijn er wel tekenen dat de sector zich herstelt.

Icos boekte in het eerste kwartaal een omzet van 9,3 miljoen euro wat een verdubbeling was tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfswinst kwam uit op 483.000 euro tegenover een verlies van 1,6 miljoen euro. De aandeelhouders van Icos hebben eerder deze week het licht op groen gezet voor de inkoop van maximaal één miljoen aandelen tegen maximaal 10 euro of ongeveer 9,5 procent van het bestaand kapitaal. Het aandeel sloot gisteren 3,44 procent hoger af op 6,61 euro na een dagpiek van 6,94 euro.