Azië tekende gisteren meestal bescheiden winsten op, van bijvoorbeeld zo'n 0,2 procent in Tokyo. De Japanse automakers werden geholpen door stijgende verkoopcijfers in de VS. Toyota en Honda werden 1,9 procent duurder. Ook de computergebonden aandelen deden het goed in navolging van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq.

Europa is in blijde verwachting van de renteverlaging die algemeen voor vandaag wordt verwacht. Indien de Europese Centrale Bank de rente niet of minder dan verwacht verlaagt, ziet het er dus slecht uit voor de beurs.

Maar gisteren kon er in elk geval gefeest worden, dankzij de betere economische verwachtingen in de VS en het gedeeltelijke herstel van de dollar. De Stoxx 600 deed er gisteravond een procent bij tot 200,83 punten, het hoogste peil sinds 17 januari. De Stoxx 50 steeg met 1,1 procent tot 2.379 punten.

De grote exporteurs waren in vrij goede doen. De Duitse chemiegroep BASF bijvoorbeeld werd 2 procent duurder tot 37,06 euro. Ook de verzekeraar Aegon, die 60 procent van zijn winst uit de VS haalt, steeg met 3,1 procent tot 8,39 euro.

De Duits-Amerikaanse autofabrikant DaimlerChrysler verloor dan weer 2,1 procent tot 26,2 euro. De Chrysler-divisie zal dit kwartaal een zwaar verlies boeken als gevolg van de politiek van prijskortingen, deelde het bedrijf mee.

De grootste Britse verzekeraar, Prudential, werd 4,5 procent goedkoper tot 364,25 pence na een adviesverlaging door Dresdner Kleinwort Wasserstein tot ,,neutraal''. Concurrent Aviva verloor 1,7 procent tot 448,5 pence. In Frankfort won de bank HVB 8,7 procent tot 13,43 euro dankzij de nakende verkoop van een kwart van de Oostenrijkse Bank Austria.

De Brits-Nederlandse staalmaker Corus dikte elf procent aan tot 19,5 pence na het bericht dat er schot komt in de samenstelling van een nieuwe kredietlijn.

De telecomgroep Cable & Wireless klom in Londen met 7 procent tot 103,5 pence na de aankondiging van een herstructurering en een terugtocht uit de VS.

In Brussel was de mediagroep Concentra de sterkste klimmer, met liefst 14,9 procent tot 4,01 euro, na het nieuws over gerechtelijke actie door Deminor. De nonferrogroep Umicore moest nauwelijks onderdoen met een klim van 9,77 procent tot 44,59 euro, in reactie op de overname van een divisie van OM Group. Het duo Gimv/Barco was eveneens in vorm, met winsten van 6 á 7 procent. Onderaan de koerslijst tekende Tessenderlo 4 procent verlies op tot 26,1 euro. Koramic en Mitiska verloren meer dan vijf procent.

Amerika lijkt maar niet genoeg te kunnen krijgen van de recente beursstijgingen. Tegen gisterenmiddag stonden de belangrijkste indexen op Wall Street alweer een procentje in het zwart. De beleggers kregen steun van een rapport over een stijging van de activiteit in de dienstensector afgelopen maand. De ISM-dienstenindex steeg van 50,7 punten in april tot 54,5 punten in mei, de grootste stijging sinds een jaar.

Tegenover nieuwjaar staat de Amerikaanse beurs al op meer dan tien procent winst. De distributiegroep Wal-Mart was een van de sterkhouders met een winst van 98 cent tot 58,83 dollar. De computergebonden aandelen leverden grofweg een kwart van de beurswinst. Electronic Data won 10 procent tot 22,9 dollar. De handcomputermaker Palm steeg met 11 procent tot 13,46 dollar na de bekendmaking van de overname van concurrent Handspring.