Ahold verkoopt zijn snoepketen Jamin Winkelbedrijf aan het management voor een onbekend bedrag. Volgens The Financial Times staat ook de Amerikaanse dochter US Foodservice geheel of gedeeltelijk in de etalage maar Ahold probeerde dat gisteren af te doen als ,,geruchten en speculatie''.

De snoepketen Jamin telt 137 winkels, meestal in handen van zelfstandigen, verbonden via franchising. Ahold geeft geen aparte omzetcijfers van Jamin dat samen met de drankenwinkels Gall & Gall, de drogisterij Etos en De Tuinen een omzet zou halen van 617 miljoen euro. De verkoop zou in de tweede jaarhelft worden afgerond en past in de schuldafbouw van Ahold.

Eerder verkocht Ahold al De Tuinen, dat voorschriftvrije geneesmiddelen verkoopt, voor 16 miljoen euro. De aandelen van Ahold stegen gisterenmiddag op de beurs met 3,6 procent tot 6,83 euro. Volgens handelaren had dat weinig met Jamin te maken maar veel met US Foodservice.

Precies over dat onderwerp wou Ahold weinig kwijt. Ahold heeft wel al te kennen gegeven dat het zijn winkelbedrijf in Zuid-Amerika kwijt wil. Ook Azië en Portugal komen in aanmerking voor verkoop. US Foodservice afstoten, zal wellicht niet op korte termijn gebeuren. Volgens The Financial Times wil de financiële man van Ahold een al dan niet gedeeltelijke verkoop. De nieuwe gedelegeerd bestuurder, Anders Moberg, is nog niet klaar met zijn huiswerk, een strategische oefening, zodat er voor oktober wellicht weinig zal bewegen.

Ahold telde enkele jaren geleden 3,6 miljard dollar neer voor US Foodservice en voegde daar Alliant aan toe dat het voor 2,2 miljard dollar kocht en PTA/Monarch, een zaak van 1,57 miljard dollar. Alles samen een investering van 7,5 miljard dollar die analisten nu op 2 miljard dollar schatten.

  • Deze rubriek belicht een bedrijf dat in het nieuws staat.