CABLE & WIRELESS: Schrapt 1.500 banen - CORUS: Kredietlijn verzekerd - DAIMLERCHRYSLER: Winstwaarschuwing - KINGFISHER: Betere resultaten


CABLE & WIRELESS: Schrapt 1.500 banen
Het Britse telefoonbedrijf Cable & Wireless wil 1.500 banen schrappen. De onderneming trekt zich terug uit de Verenigde Staten en keert dit jaar geen dividend uit. C&W boekte vorig jaar een verlies van 6,5 miljard pond (9,1 miljard euro). De koers van het aandeel viel gisteren scherp terug na een verdubbeling sinds januari.

De 1.500 banen worden in de komende twee jaar geschrapt met de bedoeling de Britse activiteiten weer gezond te maken. De herstructurering van de groep zelf zal wel meer dan twee jaar duren, zo zei topman Francesco Caio. Over de plannen om zich terug te trekken uit de VS maakte hij geen financiële details bekend. Die zullen later volgen.


CORUS: Kredietlijn verzekerd
De staalgroep Corus is akkoord gegaan met de voorwaarden die de banken hebben opgelegd voor een nieuwe kredietlijn. Corus heeft de hulp van de banken nodig bij de herfinanciering van bestaande kredieten die in januari terugbetaald moeten worden. Het gaat om 1,4 miljard euro. Over de precieze agenda van de onderhandelingen gaf Corus geen details. ,,De gesprekken verlopen vlot'', aldus het bedrijf in een mededeling.

Corus heeft in vier jaar tijd 13.000 mensen afgedankt en een vijfde van zijn Britse capaciteit gesloten, maar maakt nog altijd zwaar verlies. Voor de uitvoering van nieuwe saneringsmaatregelen is geld nodig. Het gaat om nieuwe afdankingen, de sluiting van fabrieken en investeringen. De nieuwe kredietlijn zou deels worden gegarandeerd door aandelen van Corus' Nederlandse tak, die nog gezond is. Maar de Raad van Commissarissen van Corus Nederland moet daar nog mee akkoord gaan.


DAIMLERCHRYSLER: Winstwaarschuwing
De Duits-Amerikaanse autobouwer DaimlerChrysler verwacht dat het Amerikaanse filiaal Chrysler dit kwartaal 1,17 miljard dollar in het rood zal eindigen, omdat kortingen de inkomsten en de winstmarge hebben aangetast. Dat betekent dat Chrysler over het hele jaar nog een ,,kleine winst'' kan boeken, in plaats van de eerder beoogde 2 miljard dollar operationele winst. De operationele winst voor het hele concern zal lager uitkomen. De bekendmaking stuurde het aandeel DaimlerChrysler gisteren tot 6 procent lager, maar in de late namiddag was het verlies geslonken tot 2 á 3 procent.


KINGFISHER: Betere resultaten
De Britse distributiegroep Kingfisher heeft haar winst in het eerste kwartaal met 34 procent doen stijgen. Dat kwam door hogere omzetten in Britse doe-het-zelfwinkels (B&Q) en door het afstoten van de verlieslatende Duitse winkels voor consumentenelektronica. De operationele winst kwam uit op 154 miljoen pond (216 miljoen euro). Kingfisher wil zich focussen op doe-het-zelf en gaat elektronicaketens als Darty en Comet afstoten via de beurs. Ook Van den Borre is daar als dochter van Darty bij betrokken.