NEW YORK (bloomberg, reuters) -- Martha Stewart, de omstreden topvrouw van het gelijknamige Amerikaanse media-imperium, is gisteren gedagvaard. De aanklachten luiden effectenfraude en obstructie van de rechtsgang.

De zaak is het gevolg van Stewarts omstreden handel in aandelen van het biotechbedrijf ImClone. Een dag voor ImClone te horen kreeg een nieuw geneesmiddel niet op de markt te mogen brengen, verkocht Stewart haar aandelen. Dat ruikt naar voorkennis, vindt het gerecht.

Stewart werd gedagvaard omdat ze geweigerd heeft het op een akkoordje te gooien met de openbare aanklager. Ze houdt vol niets illegaals te hebben gedaan. De zakenvrouw werd gisteren voorgeleid in een federale rechtbank. Ze was niet geboeid. Behalve Stewart werd ook de beursmakelaar gedagvaard die de transactie heeft uitgevoerd. Ook de beurswaakhond SEC heeft het op Stewart gemunt. In een burgerlijke zaak eist de SEC dat ze een levenslang verbod krijgt om beursgenoteerde bedrijven te leiden of te besturen, en dat ze beboet wordt wegens handel met voorkennis.