BRUSSEL -- Anderhalf jaar na het faillissement van Sabena hebben 939 van de bijna 4.000 Vlaamse werknemers die toen bij de nationale luchtvaartmaatschappij werkten, nog altijd geen andere baan gevonden. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse minister van Werkgelegenheid, Renaat Landuyt.

Bij het faillissement van Sabena verloren 7.361 werknemers hun baan, van wie er 3.932 in Vlaanderen woonden. Anderhalf jaar later telt de VDAB nog 939 werkzoekende ex-Sabena-werknemers, of 24 procent. De anderen hebben een nieuwe baan gevonden, vaak zelfs in de luchtvaartsector. De helft van de ex-Sabena-werknemers die opnieuw aan de slag zijn, werkt nog altijd in of rond de luchthaven van Zaventem.

De VDAB heeft 1.800 ontslagen Sabena-personeelsleden geholpen bij hun zoektocht naar een nieuwe job. Een speciale tewerkstellingscel gaf sollicitatietraining, stelde jobaanbiedingen voor, gaf in sommige gevallen zelfs emotionele ondersteuning. Vierhonderd van hen krijgen nog altijd begeleiding, vooral stewardessen en piloten, die door hun gespecialiseerde job in de luchtvaartsector moeilijk herschoold kunnen worden. De tewerkstellingscel blijft ze nog een halfjaar volgen.

Minister Landuyt reageert tevreden. ,,De tewerkstellingscellen die we in verschillende plaatsen rond de luchthaven hebben uitgebouwd, hebben gewerkt.'' Landuyt wil dat het voorbeeld van de aanpak bij Sabena navolging krijgt. Over heel Vlaanderen zet hij mobiele teams op die bij een collectief ontslag snel ter plaatse gaan om de betrokken werknemers zo snel mogelijk aan een nieuwe baan te helpen.