Het bericht van de zondagskrant Sunday Business dat het Amerikaanse Cisco een overnamebod van 12 miljard pond (780 miljard frank) overweegt op Marconi, stuurde het aandeel van de Britse telecomproducent maandag 6,5 procent de hoogte in. Volgens de krant zou Cisco op die manier zijn omzet in Europa willen verhogen.

Voor Marconi was een steuntje voor zijn aandelenkoers welkom. Sinds woensdag was het aandeel 9,5 procent lager gegleden, nadat concurrent Alcatel een winstwaarschuwing had uitgestuurd op basis van een tegenvallende verkoop in de VS en in sommige delen van Europa.

Sedert het begin van dit jaar is de beurskoers van Marconi al gehalveerd. De onderneming zit in de rode cijfers omdat ze zwaar investeerde in de ontwikkeling van nieuwe producten terwijl de klanten wegens het minder gunstige economische klimaat hun telecomaankopen verminderen. Marconi heeft al toegegeven dat de eerste helft van het boekjaar ,,moeilijk'' zou zijn. De telecomproducent is ook bezig met een herstructureringsprogramma. In dat raam moeten ongeveer 3.000 banen verdwijnen.

Volgens de krant Sunday Business heeft Cisco-topman John Chambers zijn financiële adviseurs gezegd om Marconi niet benaderen zolang het herstructureringsprogramma niet helemaal op punt staat.

Analisten twijfelen of de belangstelling van Cisco voor Marconi wel echt is, maar sluiten aan de andere kant een verdere consolidatie in de telecomapparatuur-sector niet uit.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.