Volgens het Taiwanese computerbedrijf Acer zit er een opleving van de markt voor hightech producten aan te komen. Wishful thinking , of een gefundeerde toekomstvoorspelling?

Het Taiwanese computerbedrijf Acer maakt gewag van een opleving van de wereldwijde vraag naar hightech producten vanaf het derde kwartaal van dit jaar. Die voorspelling is vast een riem onder het hart voor alle beleggers die in de klappen deelden toen de computermarkt instortte.

JT Wang, afgevaardigd bestuurder van Acer, zei eind vorige week dat de markt de voorbije weken transparanter was geworden. Uit contacten met leveranciers en klanten bleek dat het aantal bestellingen voor producten die in augustus en september geleverd worden, gevoelig toeneemt.

,,Nu de voorraden tot een absoluut minimum herleid zijn, kan de computerverkoop plotseling omslaan van een neerwaartse in een opwaartse spiraal, zei Wang. ,,Het tij zal keren. Ik ben ervan overtuigd dat de markt voor pc's nog altijd even groot is.''

Acer is goed geplaatst om dit soort voorspellingen te doen. Het bedrijf is in heel wat deelsegmenten van de hightech sector actief: productie van onderdelen, verkoop, de assemblage van computers en andere elektronische apparaten, bestemd zowel voor verkoop onder eigen merknaam als voor de merken van rivalen.

De meeste analisten zijn het ermee eens dat de kans op een opleving het grootst is in het derde kwartaal. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat een topman uit de sector zijn optimistische verwachtingen rond een opleving moet bijsturen. Dat is de voorbije maanden schering en inslag geweest. Bovendien is er steeds minder behoefte aan nog krachtiger computers en lopen de langverwachte telecommunicatienetwerken van de derde generatie behoorlijk wat vertraging op. Men vreest daarom dat een terugkeer naar de pijlsnelle groei van de voorbije jaren er niet meteen inzit.