BRUSSEL -- Het advokatenkantoor Dieux Geens Cornelis doopt zichzelf om tot Eubelius. Eubelius is meteen het eerste kantoor in België dat voor een fantasienaam of creatieve naam kiest. Als er (voormalige) naampartners vertrekken of bijkomen, zal dat aan de naam niet te merken zijn.

Het lijkt wel of het advocatenkantoor Dieux Geens Cornelis, bekend als succesvol middelgroot kantoor, van de nood een deugd gemaakt heeft. Het vertrek van co-stichter Xavier Dieux, een gerespecteerd Franstalig advocaat inzake vennootschapsrecht en burgerlijk recht, werd aangegrepen om de naam van het kantoor te wijzigen.

De nieuwe naam, die sinds eerder deze week een feit is, is de samentrekking van het Griekse eu (goed, welluidendheid), het Lantijnse ius (recht), met bel als verwijzing naar België. ,,Alhoewel Ludo Cornelis daar Belgacom wil van maken'', grapte Koen Geens die samen met Xavier Dieux het kantoor oprichtte.

Cornelis, bekend als ,,Belgacom-advocaat'' stapte ruim een jaar geleden over van Stibbe naar Dieux Geens, dat toen Dieux Geens Cornelis werd. Enkele maanden later sloot een groot deel van het Kortrijks kantoor van Loeff Claeys Verbeke, rond Jef Lievens, zich aan bij het Brussels kantoor.

Het vertrek van Xavier Dieux is de eerste tegenwind. Met Dieux vertrekken ook nog twee andere vennoten, twee stagiairs en een zogenaamde non equity vennoot, een vennoot die niet in het kapitaal deelde. Het vertrek betekent dat Dieux Geens Cornelis aan Franstalige kant verzwakt. Van de acht overblijvende vennoten (45 advocaten) zijn er zeven Nederlandstalig. ,,Maar iedereen is perfect tweetalig'', zegt Koen Geens.

Eubelius is opgebouwd rond ,,sterke persoonlijkheden'', wat betekent dat het managen van het kantoor belangrijk is. ,,Essentieel voor ons kantoor is dat het om gelijkgezinden gaat, er ruimte is om kwalitatief te werken en kruisbestuiving te realiseren. Ik beleef er heel veel plezier aan, dat was voor mij erg belangrijk in mijn beslissing naar Eubelius over te stappen'', zegt strafpleiter Raf Verstraeten enthousiast.

Verstraeten is onder meer advocaat van de KBC Bank in de zaak KB Lux, verdedigde Gheyselink in de zaak-KS en meer recent KPMG in de affaire-L&H.

Volgens Koen Geens is België de focus van Eubelius. Het kantoor had enkele jaren geleden nog een Franse partner, maar het kwam tot een scheiding. ,,Door niet vast te zitten aan een structuur, krijgen we veel meer werk doorverwezen door gelijkgezinde spelers. Wie kiest voor één club, krijgt enkele taken vanuit die hoek.''

Stibbe, de nummer drie in België, scheidt dit jaar van zijn Franse partners. ,,De Franse kantoren reageren paniekerig op de internationalisatie. Ze geloven in hun eigen instabiliteit'', stelt Koen Geens vast.

Eubelius sluit een verdere verbreding van het aanbod niet uit -- een toetreding van twee advocaten is in de maak -- ,,maar full-sevice is geen obsessie.'' Volgens Geens valt versterking op de Franstalige flank uit te sluiten.

Met de nieuwe naam van het kantoor zien Geens en Cornelis hun naam uit het kantoor verdwijnen, terwijl Jef Lievens, de vroegere managing partner van Loeff Claeys Verbeke, zich niet langer tekort gedaan moet voelen. Bijkomend voordeel is dat als er nog nieuwe zwaargewichten toetreden of eventueel vertrekken, de naam gaaf blijft. Wellicht een idee dat andere kantoren moet inspireren op een ogenblik dat de sector hertekend wordt.

Belgische addvocatenkantoren mogen pas sinds kort kiezen voor een creatieve naam.