Lufthansa
©ap
FRANKFORT (reuters) -- Directie en piloten van Lufthansa gaan maandag, twee dagen eerder dan gepland, weer rond de tafel zitten om de loondiscussie te hervatten. Dat is het resultaat van 12 uur staken vrijdagmorgen door de piloten, waardoor de Duitse luchtvaartmaatschappij 300 vluchten vanuit thuishaven Frankfort moest annuleren.

De piloten eisen een loonsverhoging van meer 30 procent, aangevuld met deelnames in de winst. De directie stelt 10 tot 16 procent voor, winstdeelnames inbegrepen. De onderhandelingen schoten de voorbije weken niet op en donderdag stemden de leden van de Vereinigung Cockpit bijna unaniem voor staking.

De vakbond heeft al gewaarschuwd dat de volgende actie 24 uur zal duren. Tegelijk liet hij weten bereid te zijn een compromis te aanvaarden. De directie van haar kant noemde de staking ,,overbodig'' en prees zich gelukkig dat de onderhandelingen vroeger dan gepland worden hervat.

Analisten ramen het verlies van de staking vrijdag voor Lufthansa op 10 tot 12 miljoen euro, 400 tot 480 miljoen frank. Dat belette niet dat het aandeel-Lufthansa gisteren in de loop van de dag ruim 4 procent steeg. De stakingsdreiging had de afgelopen dagen al gewogen op de koers, gisteren vertrouwden de beleggers erop dat het conflict spoedig zal bijgelegd zijn.

De staking van vrijdag was de eerste in de geschiedenis van Lufthansa.