LONDEN (anp, dpa) -- Halifax Group, de grootste hypotheekbank in Groot-Brittannië, en Bank of Scotland gaan fuseren. Daardoor ontstaat de op vier na grootste financiële groep in het land.

De fusie zal 2.000 banen kosten, deelden de twee bedrijven vrijdag mee. Het grootste deel van dat banenverlies zou moeten gebeuren via natuurlijke afvloeiingen de komende drie jaar.

De twee banken hadden vorige week al te verstaan gegeven dat ze in gesprek waren. De nieuwe combinatie gaat HBOS heten en krijgt een beurswaarde van 28 miljard pond sterling, 1.800 miljard frank. Hoewel wordt gesproken van een fusie op basis van gelijkwaardigheid, krijgen de aandeelhouders van Halifax 63 procent van HBOS in handen en die van Bank of Scotland slechts 37 procent. Wel komt het hoofdkantoor in de Schotse hoofdstad Edinburgh en worden de bestuursposten gelijk verdeeld.

In de Britse financiële wereld is al geruime tijd een concentratieproces bezig. Bank of Scotland zag eerder twee fusiepogingen mislukken. Vorig jaar februari verloor ze na vijf maanden de strijd om de overname van National Westminster Bank van rivaal Royal Bank of Scotland. In februari van dit jaar strandden besprekingen over de overname van de hypotheekbank Abbey National.

Halifax en Bank of Scotland blijven onder hun eigen namen opereren. De fusie moet na drie jaar een financieel voordeel opleveren van ten minste 620 miljoen pond (40,3 miljard frank) op jaarbasis, waarvan bijna de helft via kostenbesparingen.

Bank of Scotland maakte vrijdag ook bekend dat haar winst voor belasting in het eind februari afgelopen boekjaar is gestegen van 911 miljoen pond tot 981 miljoen pond. Exclusief eenmalige posten was er een stijging van 965 miljoen pond tot 1,08 miljard pond.