BRUSSEL -- De kleine aandeelhouders van Lernout & Hauspie die hun belangen laten behartigen door Déminor en TestAankoop, moeten zelf hun klacht bevestigen. De griffier van de rechtbank in Ieper heeft maatregelen genomen om dit op een uniforme wijze te laten gebeuren.

Voorlopig gaat het om 4.000 aandeelhouders die hun klacht tegen het spraaktechnologiebedrijf persoonlijk moeten bevestigen. De federale politie heeft hen daarom voor 'verhoor' opgeroepen, wisten de RUG-kranten gisteren te melden.

Volgens procureur Coppens van de Ieperse rechtbank gaat het niet om het indienen van een klacht, maar om een bevestiging ervan. ,,Dat is nodig voor iedereen die zijn klacht onrechtstreeks indiende, dus niet rechtstreeks bij de politiediensten of de onderzoeksrechter.''

Déminor zelf had zich sterk gemaakt voor 4.000 van de 10.000 kleine L&H-aandeelhouders die het zegt te vertegenwoordigen. Uiteindelijk zullen ook de andere 6.000 aandeelhouders dezelfde stappen moeten ondernemen.

Concreet moeten ze antwoord geven op drie vragen: bevestigen dat men klacht heeft ingediend via Deminor en Test Aankoop; antwoord geven op de vraag of men een belang heeft: is men aandeelhouder of is men dat geweest en ten slotte dit laatste bewijzen.

Volgens waarnemers is de oproep van de federale politie een indicatie dat onderzoeksrechter Vulsteke de zaak volgens het boekje speelt. Het onderzoek is in een stroomversnelling gekomen met de aanhouding van Jo Lernout, Pol Hauspie en Nico Willaert.

Het parket vorderde op 18 april eveneens de in verdenking stelling en aanhouding van Gaston Bastiaens. Vulsteke heeft nog altijd niet uitgemaakt hoe hij daar op gaat reageren. Als Vulsteke gevolg heeft aan de vordering, betekent dit dat er een internationaal aanhoudingsmandaat moet komen.

Voorts lopen nog een aantal sleutelfiguren die aan ,,fund raising'' deden voor Lernout & Hauspie, vrij rond. Voor hen is het afwachten hoever de onderzoeksrechter teruggaat in de tijd. Voorlopig lijkt 1998 het startjaar te zijn.