BARNEVELD (anp) -- De problemen voor automatiseerder Baan stapelen zich op. De Amerikaanse kredietverstrekker Bear Stearns kan, nu de koers van het aandeel onder de drie euro is gezakt, de geldkraan op elk gewenst moment dichtdraaien. Bear Stearns gaat van geval tot geval bekijken of het geld in ruil voor aandelen verstrekt aan Baan.

De zakenbank heeft de verzekering gegeven nog wel kapitaal te verschaffen, meldt Baan donderdag in een verklaring. De handel in het aandeel werd donderdag aan het eind van de ochtend een kwartier stilgelegd. De koers stond toen op 2,30 euro.

Baan heeft met Bear Stearns een overeenkomst gesloten voor 150 miljoen dollar (6,6 miljard frank). Baan krijgt dit geld beetje bij beetje in ruil voor aandelen. Het softwarebedrijf heeft dringend geld nodig om te voorkomen dat het eigen vermogen negatief wordt. Gebeurt dit, dan bestaat de kans dat het Amsterdamse beursbestuur het fonds uit de AEX-index zet.

Het is volgens een bankanalist nog maar de vraag of Baan zelfstandig kan doorgaan. ,,Ik denk het niet. Baan is het vertrouwen van beleggers kwijt. Ze moeten het zien uit te zingen totdat de markt voor zogenaamde ERP-producten, waarin Baan is gespecialiseerd, weer aantrekt. Zelfs dat is nog maar de vraag. Maar afgezien daarvan ziet het er voor Baan zeer somber uit.'' Woensdag werd bekend dat kredietbeoordelaar Moody's somberder is geworden over de kredietwaardigheid van het bedrijf. De rating voor Baan werd in een keer met drie klassen verlaagd tot B3. Bedrijven met een dergelijke waardering bieden geen financiële zekerheid.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig