BRUSSEL -- De Frans-Belgisch-Nederlandse fusiebeurs Euronext haalt een nieuwe slag thuis in de strijd om de heerschappij over de Europese aandelenhandel. De Franse clearingdochter Clearnet gaat in zee met het Britse LCH, waardoor de beurs van Frankfort verder in het defensief wordt gedrongen.

De versnelling van het fusieproces in het Europese beurslandschap slaat zelfs insiders met verstomming. Die versnelling werd in hoofdzaak op gang gebracht door grensoverschrijdende allianties tussen de zogenaamde back office -instellingen voor clearing (de centrale tegenpartijen) en settlement (administratieve verwerking van transacties).

Binnen Euronext had het Franse Clearnet, een dochter van de Parijse beurs, zich al opgeworpen tot centrale clearingorganisatie. Clearnet slaat nu de brug naar London Clearing House (LCH).

De twee clearinghuizen gaan tegen begin volgend jaar een joint venture oprichten die zal uitmonden in een echte fusie, nadat daarvoor enkele wettelijke hinderpalen uit de weg zijn geruimd. De combinatie staat erg sterk: ze zal alle transacties garanderen op Euronext, de Londense optiebeurs Liffe en de verschillende Londense grondstoffenbeurzen, en haalt de Duits-Zwitserse combinatie Eurex in als grootste centrale tegenpartij van Europa.

Op een persconferentie in Londen staken de partners alvast de hand uit naar Eurex en naar enkele kleinere clearinghuizen in Spanje, Italië en Scandinavië.

Maar de vraag die iedereen zich stelt, is natuurlijk of dit de voorbode vormt van een toenadering tussen de Londense aandelenbeurs (LSE) en Euronext. De Franse beursvoorzitter Jean-François Théodore zei gisteren te hopen van wel, ,,maar met mijn (Frans) accent word ik misschien niet begrepen''.

Een woordvoerder van de LSE hield het erop dat ,,alle opties openblijven''. Volgens waarnemers gooit deze alliantie in elk geval roet in het eten van een eventuele toenadering tussen de beurzen van Londen en Frankfort, waarover de Financieel-Economische Tijd gisteren berichtte.