Zware schommelingen op de Nasdaq
©ap

NEW YORK -- Beleggers op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq beleefden gisteren een hectische dag. De beurs dook tijdelijk 13,6 procent in het rood, maar kon na een spectaculair herstel het dagverlies beperken tot 1,77 procent of 75 punten. Vandaag wordt het uitkijken naar de reactie van de Europese technologieaandelen.

De aanzwellende verkopen op Nasdaq, de Amerikaanse beurs voor groeiaandelen, kregen gisteren even de allures van een crash. De Composite-beursindex, die vorige week en maandag telkens bijna acht procent verloor, noteerde op het diepste punt van de dag een verlies van 574 punten of 13,6 procent. Dat betekende een daling van zo'n 27 procent tegenover het hoogste niveau ooit, dat gehaald werd op 10 maart. Over het algemeen wordt een daling van 20 procent tegenover de top als een bear market of ,,baissemarkt'' bestempeld.

Het herstel, dat kort na de middag intrad, was al even spectaculair: in amper een uur tijd kon de index 450 punten of 80 procent van het verloren terrein heroveren. Toen begon de markt opnieuw te sputteren, zakte opnieuw 150 punten, maar een klein uur voor slot zette de index een spurt in die het verlies bijna volledig wegwerkte.

In tegenstelling tot maandag kon de rest van de aandelenmarkt aanvankelijk niet profiteren van de vlucht uit technologieaandelen. Maar de Dow Jones Industrial slaagde er tijdens de tweede helft van de dag toch nog in een verlies van 450 punten nagenoeg weg te werken.

Hoewel Nasdaq ogenschijnlijk een vrije val maakt, blijven de meeste analisten van een ,,gezonde correctie'' spreken. Speculanten hadden in de technologiesector een onhoudbare zeepbel gecreëerd, zeggen ze. Langetermijnbeleggers hoeven van de daling inderdaad niet wakker te liggen: op het diepste punt van de dag was nog altijd ,,slechts'' de winst van de voorbije 3,5 maanden uitgewist en bleef tegenover een jaar geleden nog een winst over van 46 procent.

De verkoopgolf op Nasdaq werd maandag in gang gezet door een daling van steraandeel Microsoft. Maar dit was voor veel beleggers hooguit een aanleiding om winst te nemen in tal van sectoren. Ook andere bekende ,,kwaliteitsaandelen'' zoals Cisco Systems verloren zwaar terrein. De erg speculatieve internetaandelen gingen tijdelijk 17 procent in het rood, na een daling met 12 procent op maandag.