De modale Italiaanse belegger lijkt zich met een zuiderse nonchalance niets aan te trekken van het beursdebacle van World Online. Vandaag start de handel in de Milanese Internet Service Provider I.Net op de Nuovo Mercato . De vraag naar aandelen was 81 maal hoger dan het aanbod en iedereen lijkt er zeker van dat de koers vandaag met minstens vijftig procent zal stijgen. Waar hebben we dat nog gehoord?

I.Net is perfect te vergelijken met het Nederlandse World Online. Het geeft Italiaanse particulieren en bedrijven toegang tot het Internet; verleent faciliteiten voor e-commerce en ruimte aan ondernemingen om er een webstek te bouwen. De hoofdaandeelhouder van I.Net is British Telecom. Het verdiende vorig jaar negen miljoen frank.

Voor de beursintroductie van World Online groeide bij onze noorderburen een gigantische hype. Het aantal beschikbare aandelen werd tachtigmaal overschreven. Maar het kan verkeren, weten ze daar ondertussen. Het aandeel is ondertussen minder dan de helft waard. In dezelfde periode ging ook Lycos Europe naar de beurs. Ook hiervan zakte de koers, zij het minder dramatisch.

Maar de Italianen denken blijkbaar dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Er ontstond de voorbije dagen een ware klopjacht op aandelen zodat uiteindelijk slechts 1 op 300 kandidaat-kopers een pakketje aandelen I.Net kon bemachtigen. De intekenprijs bedroeg 176 euro, maar op de zogenaamde grijze markt werd gisteren al 270 tot 300 euro betaald.

De kopers laten zich vooral verleiden door het voorbeeld van e.Biscom. Dat was de eerste Italiaanse internetintroductie dit jaar. Het bedrijfje werd op 30 maart voor het eerst genoteerd op de Italiaanse beurs en schoot meteen zeventig procent hoger. Gisteren eindigde e.Biscom weliswaar 6,8 procent lager op 253 euro, maar dat is nog steeds 58 procent boven de introductieprijs.

  • Deze rubriek belicht dagelijks een bedrijf dat in het nieuws staat.