BRUSSEL -- Niemand durft het zeggen. De werkloosheid in Vlaanderen daalt haast te snel. Afgelopen maand nog eens met vijf procent. Berekend over een jaar, zakte ze met twintig procent. Goed, zegt u? Ja, maar straks wordt de huidige ,,krapte'' op de arbeidsmarkt een totaal ,,tekort''. Want de opleidingscapaciteit stijgt niet evenredig. En van een inwijkingsneiging vanuit Wallonië en Brussel is nog geen sprake.

De goed-nieuws-show gaat voort. Eind maart waren er in Vlaanderen nog 129.572 uitkeringsgerechtigde volledig werklozen (UVW): 51.785 mannen en 77.787 vrouwen. Als degenen die werkloos zijn maar geen uitkering krijgen, meegeteld worden, zijn ze met 165.688. Dat lijkt en is nog altijd veel. Maar de marge van 5 procent noodzakelijke werkloosheid -- volgens sommigen 3 procent -- nadert. De werkloosheidsgraad in Vlaanderen bedraagt nog 6,5 procent; voor de mannen 4,8 procent, voor de vrouwen 8,8.

Volgens het VEV is de jongerenwerkloosheid in Vlaanderen zowat de laagste in Europa. Ze zou nog 3,2 procent bedragen, tegenover 4,9 in Duitsland, 5,8 in Nederland, 7,1 in Zweden, 7,9 in het Verenigd Koninkrijk en 8,9 procent in Frankrijk.

Hoe langer hoe meer rest alleen nog een groep werkzoekenden die maar aangeboord kan worden na intense opleiding. De opleidingscapaciteit gaat wel stijgen, maar overal in Vlaanderen rijst de vraag of dit wel snel genoeg verloopt.

Van een stijging van de inwijking uit de twee andere Belgische gewesten, is niets te merken. Daar daalt de werkloosheid ook wel. Maar de cijfers blijven daar een veelvoud van de Vlaamse. Tegenover een Vlaamse werkloosheidsgraad van 6,5 procent staat er een van 16,1 in Wallonië en 17,5 in Brussel. Bijna het drievoud dus.

In de Europese Unie is de werkloosheid ook flink aan het dalen, al was er de afgelopen maand een bijna-stabilisatie. In maart 1999 bedroeg de werkloosheidsgraad in de EU 9,5 procent, afgelopen maand 8,8.

Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. De gebruikte meetmethodes verschillen wat van de Belgische; daarom verschillen de cijfers ook. De tendensen blijven.

Volgens de EU-cijfers kennen Luxemburg en Nederland de laagste werkloosheidsgraden met 2,2 en 2,7 procent. Oostenrijk (3,5), Portugal (4,2) en Denemarken (4,9) volgen. België zit in de middenmoot met 8,6 procent; maar dat betekent dat Vlaanderen in de EU-statistieken minstens in de buurt van Oostenrijk moet staan.

In Spanje bedraagt de werkloosheidsgraad, ondanks de spectaculaire daling van de jongste jaren, 15,2 procent. In de EU zijn 15 miljoen mannen en vrouwen jobloos. Drie jaar geleden nog 18 miljoen.