Een gespleten persoonlijkheid, of een dubbele. Daar lijden de beleggers nu zowat wereldwijd aan. De ene dag kopen ze om te profiteren van een verwachtte herleving van de economie, de volgende dag vrezen ze dat de bedrijfswinsten niet aan de verwachtingen zullen kunnen beantwoorden. Gisteren gingen dokter Jekill en mister Hyde een gevecht met elkaar aan. De depressie lijkt niet veraf meer.

In Azië viel het allemaal nog mee. De regio trekt zich volledig op aan het steeds duidelijker herstel dat zich aftekent in de sector van de computerchips. De prijsstijgingen volgen elkaar op en daaruit leiden beleggers af dat de vraag naar de bouwstenen van de computersector sterk is gestegen.

Dat bleek ook uit de koersevoluties. Het Japanse Toshiba klom maar liefst 12 procent. De Japanse beurs bleef wel twee dagen gesloten en heeft een inhaalbeweging te doen. NEC, de nummer drie onder de chipproducenten, klom 7,7 procent.

Ook op andere beurzen deden de chipproducenten het goed. In Taiwan klom TSMC 4,1 procent en ging United Microelectronics 5,9 procent hoger. In Korea klom Hynix Semiconductor nog maar eens 2,5 procent.

In Europa twijfelden de beleggers. Per saldo verhoogden ze hun investeringen in grondstofproducenten en conjunctuurgevoelige sectoren en bouwden ze hun posities in verzekeraars en andere defensieve sectoren zoals gezondheidszorg en voeding af.

De Duits-Amerikaanse autobouwer DaimlerChrysler klom 3,2 procent na een geruststellend bericht dat het herstelplan voor de Amerikaanse activiteiten volledig volgens schema verloopt. Het bedrijf kondigde ook aan dat de winst voor afgelopen jaar binnen de marge zal liggen die eerder werd vooropgesteld.

In dezelfde sector moest PSA, ondanks een verwachte groei van de verkoop met 3,7 procent, 1,1 procent prijsgeven. Maar bandenproducent Michelin, zowat de huisleverancier van PSA, trok zich op aan het bericht en klom 3,2 procent.

De luchtvaartsector presteerde spectaculair beter na de publicatie van duidelijk betere bezettingscijfers. British Airways klom 13,3 procent, gevolgd door KLM met 7,3 procent, Air France met 6,5 procent en Lufthansa met 5,8 procent.

In eigen land kreeg Fortis opnieuw zware klappen -- min 3,37 procent deze keer -- na een neerwaartse aanpassing van de rating door Morgan Stanley. Mobistar liet zich dan weer in positieve zin opmerken met een klim van ruim 6 procent. Volgens analisten liggen geruchten over een volledige overname door Orange aan de basis van de aanhoudende koersstijgingen (19,8 procent sinds einde december).

In Amerika reageerde de beurs aanvankelijk erg positief op redelijk goede cijfers uit de arbeidsmarkt, maar nadien begonnen de beleggers te twijfelen omdat ze vrezen dat de bedrijven niet voldoende sterk uit de hoek zullen komen om de recente koersstijgingen te verantwoorden.

Kort na de middag stond de Nasdaq ruim een kwart procentpunt hoger op 2.050 punten, terwijl de Dow Jones bijna 0,7 procent hoger stond op 10.240 punten.