BRUSSEL -- Karel Noordzij wordt de nieuwe directeur van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Hij wordt voor een half jaar benoemd en moet in die korte tijd de NS terug op de rails zetten. De benoeming werd donderdagavond laat bekendgemaakt door W. Meijer, de nieuwbakken bestuursvoorzitter van de NS.

Paradoxaal genoeg was Noordzij tot mei vorig jaar directeur van de vervoersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN), de belangenbehartiger van het wegvervoer bij onze noorderburen. Van 1984 tot 1994 zat hij in het directiecomité van de luchthaven Schiphol.

Donderdag installeerde minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos, als aandeelhouder van de NS, al de nieuwe raad van commissarissen, het equivalent van de raad van bestuur in België. Wim Meijer, topman van Rabobank, zal de raad voorzitten. Naast Meijer zullen vier topambtenaren van Verkeer en Waterstaat en van Financiën zes maanden zitting hebben in de raad.

De top van de NS stapte dinsdag op. Minister Netelenbos had met de NS afgesproken dat 80 procent van de treinen in 2001 op tijd moest rijden. Maar de NS bleven net onder die norm. Het falen van de NS was woensdag de rechtstreekse aanleiding voor het ontslag van directeur H. Huizinga en de voltallige raad van commissarissen.

De problemen bij de NS dateren niet van vandaag. Sinds de spoorwegmaatschappij in 1995 verzelfstandigd werd, heeft ze te kampen met overvolle treinen en urenlange vertragingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig