© ap
BRUSSEL -- De Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) heeft de toepassing van de wet op het witwassen aangescherpt. Banken wordt aangeraden om gelegenheidsklanten die franken in euro's willen wisselen, al voor kleinere bedragen dan die waarin de witwaswet voorziet, te identificeren. De CBF raadt ook aan verdachte gelegenheidsklanten wandelen te sturen.

Wie om ,,praktische'' redenen min of meer belangrijke bedragen Belgische franken onder zijn matras heeft of in een kluisje in de muur, heeft het moeilijk om die om te wisselen.

De banken stellen zich veel strikter op dan gewoonlijk als gevolg van een aanbeveling van de CBF, die toezicht uitoefent op de sector. De witwaswet verplicht de banken om vanaf een verrichting van 10.000 euro de gelegenheidsklant te kennen. Klanten zijn per definitie bekend. De CBF beveelt de banken in een rondzendbrief aan een lagere grens toe te passen en schuift 5.000 euro naar voren. Heel wat banken blijken zich in de praktijk strikter op te stellen.

Dexia registreert alle niet-klanten en vraagt de klanten voorlopig genoegen te nemen met ,,onderhoudsgeld'', want de vraag is groot en de bank wil zoveel mogelijk klanten voorthelpen. Gelegenheidsklanten mogen alleen 20.000 frank wisselen.

Ook de BBL hanteert die limiet. Tot 28 februari kunnen gelegenheidsklanten er tot 20.000 frank cash wisselen in euro's. Het geld overschrijven kost nu al 1,66 euro. Wie grote bedragen wil wisselen, wordt gevraagd een rekening te openen.

De KBC maakt een onderscheid tussen bekende gelegenheidsklanten -- de bakker uit het dorp -- en onbekende. De eerste kan zonder zich te identificeren (gratis) tot 50.000 frank omruilen in euro's. Onbekenden die verdacht overkomen, worden naar hun eigen instelling verwezen. De Nationale Bank van België wisselt onbeperkt om, maar iedereen wordt geregistreerd en de wachtrijen zijn lang.

Ook bij andere banken was het de afgelopen dagen soms extreem druk. Gisteren zou de wisselstorm iets geluwd zijn.

Bij de Belgische Vereniging van Banken (BvB) wijst men erop dat elke transactie die een bankier verdacht vindt, gemeld moet worden aan de ,,witwascel''. De omvang van het bedrag is daarbij niet het uitgangspunt. De BvB merkt op dat de CBF de banken nog eens op het hart gedrukt heeft de zelfstandige bankagenten en de gevolmachtigde agenten erop te wijzen grote voorzichtigheid in acht te nemen bij het wisselen van geld.