BRUSSEL -- Het overlijden van Freddy Heineken was nog maar net bekend, of de beursspeculatie trok zich op gang. Zowel de koers van het moederbedrijf, Heineken NV, als die van de beursgenoteerde controleholding Heineken Holding steeg met respectievelijk 3,5 procent en 5,3 procent. Beleggers hopen op de ontbinding van de getrapte eigendomsstructuur.

Freddy Heineken laat een fortuin na, zoveel is duidelijk. Hij stond vorig jaar op nummer 98 in het lijstje van 's werelds rijkste personen dat het tijdschrift Forbes elk jaar samenstelt. Maar hij laat ook vragen na. Wat gebeurt er met de cascade van drie holdings die de brouwerij controleert?

De getrapte structuur is al langer een steen des aanstoots voor (voornamelijk Angelsaksische) beleggers. Zij vinden de korting waartegen de Heineken Holding noteert, niet in verhouding tot de eigenlijke waarde van de investering. Heineken Holding is de naam van de investeringsmaatschappij die 50,005 procent van de Heineken-aandelen bezit. De houdstermaatschappij is op zijn beurt voor 50,005 procent in handen van de familiale vennootschap L'Arche.

Maar de Holding liet weten dat er voorlopig niets verandert. L'Arche komt gewoon in handen van Charlene de Carvalho, de dochter van Freddy Heineken. Beleggers denken dat haar man, de Britse bankier Michel de Carvalho, in de praktijk de touwtjes in handen zal krijgen. En dat hij een einde zou kunnen maken aan Freddy's bouwwerk. (wml)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig