De beurzen waren gisteren dankbaarheid verschuldigd aan Alan Greenspan, de centrale bankier van de VS en volgens sommigen van de hele wereld. De onverwachte renteverlaging van woensdag in de VS had gisteren in heel de wereld positieve gevolgen.

In Azië waren het vooral de aandelen van exportgerichte bedrijven die profiteerden, als gevolg van de hoop dat de uitvoer naar de VS op peil zal blijven. De Koreaanse Kospi-index tekende liefst 7 % winst op, terwijl Taiwan 4,9 % omhoog ging. Samsung Electronics ging 12 procent hoger, Hyundai liefst 15 procent. HSBC en andere bankaandelen duwden de beurs van Hongkong 4,4 procent omhoog, en Singapore tekende 3,2 procent winst op.

Japan was het lelijke eendje, met een daling van de Nikkei met 0,7 procent. De winst van Sony (+4,2 %) en diverse computeraandelen werd tenietgedaan door de aderlating van NTT (-1,2 %). De Japanse regering wil haar belang in het telefoonbedrijf verminderen.

Europa miste het feestje niet. De Dow Jones Stoxx 50 index boekte 1,9 procent winst onder invloed van de TMT-aandelen. Maar de meer traditionele aandelen uit de voedings-, verzekerings- en farmasector -- de grote winnaars van 2000 -- deden het niet goed, met sectorverliezen tot 5 %.

De Franse maker van telecomapparatuur Alcatel stal de show met een sprong van 14 procent tot 62,3 euro. Philips deed even goed en sloot af op 39,25 euro. Nokia boekte 11 procent winst tot 46,48 euro. De drie groepen boeken eenvijfde tot een kwart van hun omzet in de VS.

De slechte prestatie van de defensieve aandelen duwde de Duitse en de Zwitserse beursindexen wel omlaag. Onder de Duitse slachtoffers zaten zwaargewichten als Munich Re, Allianz, E.ON en RWE. In Zwitserland deelden vooral Novartis, Roche Holding en Nestlé in de klappen. Bij de voedingsaandelen zakte Cadbury Schweppes met 7,4 procent tot 450 pence.

De bankaandelen reageerden wel positief op de lagere VS-rente. HSBC, Europa's grootste bank volgens beurswaarde, werd zelfs 9,1 procent duurder tot 1,036 pond. In Parijs vloog Crédit Lyonnais 8,2 procent de hoogte in naar 40,84 euro. Het Britse Standard Chartered, dat vooral actief is in Azië, steeg met 8 procent tot 1,015 pond.

In eigen land kreunde Interbrew (-2 %) nog na van zijn Britse debacle. Colruyt ging 5,6 procent vooruit tot 47,89 euro in anticipatie op de bekendmaking van halfjaarresultaten. Nog beter deed het op Easdaq genoteerde softwarebeveiligingsbedrijf Keyware, dat 19 procent duurder werd tot 4,75 dollar. Real Software profiteerde niet van het techno-herstel en verloor 12 procent tot 8,18 euro.

In Amerika was het directe effect van de renteverlaging natuurlijk al uitgewerkt, maar de stemming bleef overwegend positief. De beleggers kropen uit hun schuilplaatsen -- beleggingen die als zogenaamde ,,veilige havens'' worden bestempeld -- en kochten terug risicovolle aandelen. Cisco Systems boekte 's ochtends zowat vijf procent winst en leidde de Nasdaq een half procentje hoger. De winst van de Dow Jones was ongeveer even groot. Net als in Europa waren technologieaandelen en bankaandelen de winnaars en de defensieve farma- en energiebedrijven de verliezers.

Wall Street kijkt vandaag uit naar het werkgelegenheidsrapport voor de maand december, dat indicaties kan geven over de toestand van de economie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig