BRUSSEL -- Ion Beam Applications (IBA), de producent van deeltjesversnellers uit Louvain-La-Neuve, wil in de tweede helft van deze maand de kapitaalverhoging met 200 miljoen euro (8 miljard frank) doorvoeren die eind oktober was uitgesteld. De voorwaarden van de operatie zijn nog niet bekend. Met het verse geld wil de groep nieuwe diensten uitbouwen voor medische imaging en industriële bestraling.

De kapitaalverhoging van IBA was afgelopen najaar de laatste grote beursoperatie die sneuvelde door het slechte beursklimaat in ons land. De markt zit het bedrijf niet mee, want in de laatste maanden van het jaar nam de appetijt van de beleggers voor technologieaandelen toch weer toe. Hopelijk voor IBA blijft dat nog enkele weken duren en is de scherpe beursinzinking van gisteren maar een tijdelijk fenomeen.

IBA heeft het geld immers hard nodig. Het bedrijf ontpopte zich vorig jaar tot een ambitieuze groeier met de overnames van de Amerikaanse bedrijven Griffith en SteriGenics. Het prijskaartje van bijna 12 miljard frank putte de oorlogskas wel helemaal uit.

Bovendien maken beide bedrijven deel uit van de sector van industriële sterilisatie/ionisatie (bestraling tegen microben). De andere twee divisies, kankertherapie en medische imaging, bleven daardoor in de kou staan.

IBA wil het nieuwe kapitaal gebruiken om zijn verschillende divisies om te vormen tot een one stop shop , waar klanten voor een brede waaier producten en diensten terechtkunnen. Enerzijds plant het bedrijf de jaarlijkse opening in de VS en Europa van drie á vijf nieuwe productiecentra voor radio-isotopen, die gebruikt worden om kankergezwellen in een vroeg stadium op te sporen. Vorig jaar werden zo twee centra geopend in Lyon en Milaan.

Anderzijds ziet IBA een grote markt in de pasteurisatie van voeding door bestraling met elektronenbundels, een techniek die onlangs in de VS werd goedgekeurd. Het bedrijf gaat investeren in pasteurisatiecentra van vlees die elk zo'n 100.000 ton per jaar kunnen behandelen. Die markt zou over vijf á tien jaar goed zijn voor een omzet van ruim een miljard euro (40 miljard frank) per jaar.

IBA zag zijn omzet in vier jaar vertienvoudigen tot 150 miljoen euro (6 miljard frank) in 1999. Het bedrijfsresultaat klom in die periode van 1 naar 29 miljoen euro (1,17 miljard frank).