Telefoneren over het Internet wordt volgens sommigen een van de groeisectoren in de nabije toekomst. De technologie bestaat al een tijdje en wordt steeds beter zodat 2000 wel eens het jaar van de VOIP of Voice over Internet Protocol zou kunnen worden.

Een van de bedrijven die hiervan kan profiteren is het Californische Gric Communications. Het Vlaamse FLV-fonds heeft iets meer dan 200.000 aandelen van dit bedrijf in portefeuille. In Ieper zagen ze gisteren dan ook met enig opwinding hoe de koers van Gric steeg met niet minder dan 133 procent. Gisteren werd er wel flink winst genomen en daalde de koers terug naar ongeveer 45 dollar.

Gric is een vrij jong bedrijf dat volgens Filip Vandamme, Senior Investment Manager van FLV, internetsoftware heeft ontwikkeld waarmee het verschillende diensten kan aanbieden, vooral aan bedrijven.

,,Het bouwde samen met een 300-tal service providers en telecomoperatoren het zogenaamde Gric Alliance Network uit. Dat netwerk stelt bijvoorbeeld een Vlaams zakenman op reis in China in staat om vanuit zijn hotelkamer in Shanghai en via zijn Internettoegang met Skynet naar Brussel te telefoneren. Hij betaalt dan niet de dure internationale telefoontarieven, maar wel een lokaal tarief, net alsof hij van Edegem naar Antwerpen telefoneert. Dat betekent dus een enorme kostenbesparing.''

De facturen voor die gesprekken worden tussen de verschillende telecomoperatoren geregeld, maar Gric heeft de technologie in huis om daar als bemiddelaar in op te treden. Het doet de zogenaamde clearing en krijgt daarvoor een commissie.

Daarnaast levert het ook de zogenaamde corporate remote secure access. In gewone mensentaal betekent dit dat Gric de communicatie beveiligt die via het Internet gebeurt. ,,Dat is wel nodig want Internet is een open systeem en dus niet altijd even veilig. Deze dienst zorgt via encryptie ervoor dat een zakenman bijvoorbeeld tussen zijn hotelkamer in New York en het hoofdkantoor in Brussel absoluut discreet kan telefoneren via het Internet'', zegt Filip Vandamme.

De jongste aanleiding voor de koersexplosie was het toetreden van China Telecom tot het Gric-netwerk. Dat betekent dat surfers vanuit vijftig Chinese steden via Gric over het Internet kunnen telefoneren. En China is tegenwoordig het ordewoord in beleggersland om een aandeel verticaal te lanceren.

Het FLV-fonds heeft 203.974 aandelen in portefeuille. Het West-Vlaamse investeringsfonds betaalde daarvoor 7 dollar per aandeel. Volgens Koen De Waele van FLV leverde dat tegen de slotkoers van maandagavond totnogtoe al een latente meerwaarde op van meer dan tien miljoen dollar.