BRUSSEL -- Wat zijn de aandelentips van de individuele analisten en hoe schatten zij de beurs dit jaar in? Een overzicht.

 • Stefaan Casteleyn (lid van het directiecomité bij Bank Corluy) voorspelt tegen het jaareinde een Bel-20 tussen 3.500 en 4.000 punten. De winsten van de bedrijven uit de Bel-20 zullen volgens hem met zo'n 13,5 % toenemen. De ,,synchrone economische groei'' in de wereld zorgt voor aandeelhouderswaarde, maar het zou wel eens te snel kunnen gaan, vreest Casteleyn. Toch blijft hij fundamenteel optimistisch tegenover aandelen -- die de helft van zijn ,,modelportefeuille'' uitmaken -- en zeker tegenover de Belgische beurs, die hij ,,zo'n 20 % ondergewaardeerd'' noemt. Zijn favoriete Belgische aandelen zijn onder meer GBL/Electrafina, KBC, Quest for Growth, Innogenetics en Bricsnet. In het buitenland tipt Casteleyn op Arbed, Casino, Swisscom, EVC, Compaq en Network Associates.
 • Ook William De Vijlder (Chief Investment Officer bij Fortis Investment Management), beschouwt een oververhitting van de Amerikaanse economie als het grootste risico voor 2000. In zo'n scenario zouden de rentevoeten immers sterk stijgen, wat een zware correctie in Wall Street en op andere wereldbeurzen kan teweegbrengen. Toch stopt De Vijlder 53 % aandelen in zijn portefeuille. Zijn Belgische aanraders zijn -- naast enkele van de ,,meest getipte aandelen'' -- Real Software en Creyf's. In het buitenland heeft De Vijlder een boontje voor onder meer CRH, Danone, SAP, British Telecom, SmithKline Beecham, Tesco en Pinault-Printemps.
 • Luk Van Heden (hoofd beleggingsbeleid bij KBC) verwacht een langetermijnrente rond de 5,5 % in Duitsland en 6 % in de VS. De Bel-20 heeft nog een mooi potentieel: tussen 3.600 en 4.000 punten tegen eind 2000. Hij stopt 50 % in aandelen, 45 % in obligaties en 5 % in vastgoed. Belangrijke risicofactoren zijn volgens hem een scherpe, uitgesproken terugval van de dollar en/of een verdere stijging van de olieprijs. Onder de favoriete buitenlandse aandelen vinden we drie Amerikaanse aandelen: MCI Worldcom, The Gap en Microsoft.
 • Roger Van De Vel, Pascale Nachtergaele en Gert De Mesure van Smeets Securities hebben in vergelijking met de collega's relatief onderkoelde verwachtingen voor de Bel-20: een eindstand voor 2000 tussen 3.300 en 3.450 punten. Toch denken ze dat de bedrijfswinsten in de Bel-20 met gemiddeld 17 % zullen toenemen. Smeets is bang voor een stijging van de rentevoeten en voor een correctie van de Amerikaanse beurs. Bijgevolg zit slechts 35 % van de portefeuille in aandelen, 60 % in obligaties en 5 % in cash. Onder de favorieten noteren we onder meer Electrabel, Photo Hall, Telecom Italia, Repsol-YPF en Banco Santander Central Hispano. Smeets verwacht in de telecomsector nog interessante beursintroducties, in eigen land misschien wel van Belgacom en Telenet.
 • Een stijging van de rente en het springen van een speculatieve zeepbel in technologieaandelen zijn ook voor Geert Noels (hoofdeconoom bij Petercam) de belangrijkste kopzorgen. Voor de Bel-20 hanteert hij een richtwaarde van 3.750 punten, met een onder- en bovengrens van 3.300 en 4.000 punten. Noels stopt 60 % in aandelen, 37,5 % in obligaties en 2,5 % in vastgoed. Hij tipt op de Belgische aandelen Creyf's, Audiofina, Roularta, KBC, VPK en Carestel als turn-around- kandidaat. Enkele favoriete buitenlanders zijn Gucci, Cable & Wireless, Applied Materials en Micron Technologies.
 • Etienne de Callatay (economisch adviseur bij Bank Degroof) behoudt 9 % van zijn portefeuille voor cash en liquiditeiten. Van de rest gaat 49 % naar aandelen, 37 % naar obligaties en 5 % naar vastgoed. De economische toestand in Europa ziet er goed uit, maar daarbuiten schuilen veel gevaren: het oplopende Amerikaanse handelstekort, nieuwe financiële instabiliteit in Azië, politieke instabiliteit in Rusland en Latijns-Amerika... Ook een heuse crash van de sterk gestegen hightech- en telecomaandelen behoort tot de mogelijkheden. Zonder ongelukken zou de Bel-20 echter tussen 3.400 en 3.800 punten moeten afsluiten. De analist tipt onder meer op Deceuninck, Dolmen, FLV Fund en de buitenlandse aandelen DSM, Granada, Heidelberger, Münich Re en STMicroelectronics.
 • Dezelfde waarschuwingen als bij de collega's horen we ook bij Sven Sterckx, Wim Coucke en Werner Wuyts , het analistenteam van Dierickx, Leys & Cie. Zij stoppen slechts 45 % in aandelen, tegenover 40 % in obligaties, 10 % in cash en 5 % in vastgoed. Als extra Belgische tips hebben ze Solvay en Fortis; op buitenlandse markten komen daar Vivendi, Johnson & Johnson, Merck, Lucent en Intel bij.
 • Het hoge niveau van de Amerikaanse Nasdaq-beurs steunt slechts op een beperkt aantal aandelen, merken Françoise Bernard en Wouter Demeulenaere (hoofdeconoom en senior analyst bij Dexia Capital Markets) op. Ook zij manen daarom aan tot voorzichtigheid en investeren slechts 35 % van de portefeuille in aandelen. De Bel-20 heeft wel goede perspectieven (3.800 á 3.900 punten eind 2000), onder meer dankzij een gemiddelde groei van de winst per aandeel met 17 %. Twee favorieten die niet bij de meest getipte aandelen behoren, zijn KBC en het Franse Sanofi-Synthélabo. De analisten kijken ook met belangstelling uit naar de herschikking van het Europese beurzenlandschap.
 • Cordius Asset Management denkt niet dat de Europese langetermijnrente nog sterk zal stijgen. Een goede helft van de portefeuille bestaat uit aandelen, de andere helft uit kort- en langlopende vastrentende waarden. De tips heten onder meer Deceuninck, Mobistar, Iris, Dolmen, Totalfina, Ahold, AGF, BNP en Roche.
 • Analist Thierry François van Vermeulen-Raemdonck vreest, naast een stijgende rente en een terugval van de technologieaandelen, ook voor mogelijke instabiliteit in Rusland. De enquête werd weliswaar afgenomen voor bekend werd dat de Russische president Boris Jeltsin zou aftreden. François is negatief over de Noord- en Zuid-Amerikaanse beurzen, maar positief over de rest van de wereld. De helft van de portefeuille gaat in aandelen, 35 % in obligaties en 5 % in vastgoed. Hij vermeldt onder meer Fortis, IBt en de Franse aandelen Société Générale en Sodexho Alliance. Option International maakt kans op een ommekeer in 2000.
 • Johan De Frène (hoofd vermogensbeheer bij Bank De Maertelaere) deed een jaar geleden vrij accurate voorspellingen. Hij ziet de Bel-20, ondanks een voorspelde stijging van de bedrijfswinsten met 17 %, dit jaar niet meer stijgen en hanteert een eindwaarde tussen 3.250 en 3.350 punten. Omdat er in de hele wereld nogal wat risico's om de hoek loeren, stopt De Frène slechts 35 % in aandelen, 40 % in obligaties en liefst 25 % in cash. Japan en Zuidoost-Azië zijn de enige regio's waarover hij uitgesproken positief is. In zijn eigenzinnige aandelenselectie vinden we CMB, Mosane, Miko, Kinepolis, het op Easdaq genoteerde Pankl en op buitenlandse beurzen RWE, Endesa, Aalberts, Volker Wessels, Océ, Service Corps, Bic, Hagemeyer, Marks & Spencer, Bilfinger & Berger en Volkswagen.
 • De voorspellingen van F. Van Lanschot Bankier kregen we nog op de valreep als persbericht toegestuurd. De bank denkt dat de Amerikaanse economie een ,,zachte landing'' kan maken, zodat er ons op de beurs geen dramatische scenario's te wachten staan. De Europese beurzen zijn duidelijk goedkoper dan de VS en krijgen dus de voorkeur. Favoriete sectoren zijn de chemie, farma, kapitaalgoederen en -- mits een goede selectie gebeurt -- telecom. De Europese favorieten heten onder meer Repsol, Axa, Vivendi, MCI Worldcom, Lucent, Ahold, Akzo, DSM, Wolters Kluwer, ABB en Intel.