Frankfurt. De Beurs
© reuters

BRUSSEL -- Een scherpe stijging van de langetermijnrente is kopzorg nummer één bij de beursanalisten die De Standaard ondervroeg over hun verwachtingen voor 2000. Na twee dagen in het nieuwe jaar kregen ze al gelijk: de stijgende rente zorgde gisteren op alle beurzen voor zware verliezen.

De euforie waarmee de Europese aandelenmarkten maandag het nieuwe jaar binnentraden, heeft maar enkele uren geduurd. De beurzen werden gisteren geraakt in hun achilleshiel: een sterke stijging van de rendementen op de obligatiemarkt dreef zowel in de VS als Europa de beleggers naar veiliger oorden. De langetermijnrente klimt als gevolg van de toenemende vrees voor een oplopende inflatie.

Het gevolg was een klein bloedbad op alle belangrijke markten. De Europese beursindex Dow Jones Euro Stoxx 50 tekende een verlies op van 3,95 procent, maar in Brussel, Amsterdam en Parijs was dat meer dan vier procent. De Dow Jones sloot uiteindelijk met een verlies met meer dan 3 procent.

Niet toevallig waren het vooral de hoogvliegers van de voorbije weken -- technologie- en telecomaandelen -- die het meest in de klappen deelden. Een zware terugval van het aandeel Nokia duwde de Finse beursindex -- in 1999 nog één van de beste ter wereld -- zelfs 7,5 procent omlaag. De Amerikaanse Nasdaqbeurs verloor meer dan 5,5 procent.

Het beursjaar 2000 lijkt daarmee dezelfde weg op te gaan als 1999: ook toen maakte de euforie rond de invoering van de euro plaats voor verliezen als gevolg van de stijgende langetermijnrente.

De Belgische rente op tien jaar steeg gisteren tot 5,72 procent, wat ongeveer de piek was in 1999. In de VS noteerde de tienjaarsrente 's middags rond 6,52 procent, het hoogste peil sinds zo'n 2,5 jaar. Een opmerkelijke verliezer was ook de dollar, die ruim 2 % zakte tegenover de euro.

Een stijging van de rente is precies één van de belangrijkste risico's die Belgische beursanalisten in 2000 zien opdoemen. Toch voorspellen ze in het algemeen een vrij goed beursjaar waarin de Bel-20 een stijging tussen 5 en 20 % zou moeten optekenen.