BRUSSEL -- Je bent jong en je wilt wat, dacht een jongere uit Dilbeek. Gaan skiën bijvoorbeeld in de Franse Alpen. Je boekt via Internet een ticket voor de hogesnelheidstrein naar Les Arcs, en klaar is kees. Tot je uitstapt, en blijkt dicht bij de Middellandse Zee te staan, halverwege tussen Toulon en Fréjus. Van sneeuw en ski's is in de verste verte geen spoor.

Wat was er gebeurd? In het skidomein van Les Arcs is geen treinstation, maar Les Arcs is ook de naam van de stopplaats nabij Draguignan, tussen Toulon en Fréjus, aan de spoorlijn naar de Azurenkust. De TGV van Brussel naar Nice stopt er, een treinticket Brussel-Les Arcs kan dus. Alleen sta je dan niet aan de voet van de skipiste, maar enkele honderden kilometer zuidelijker.

Om alsnog de skilatten aan te binden, moest de verdwaalde treinreizigster vanuit Les Arcs in het zuiden de nachttrein nemen naar Chambéry, en daar om half zes 's morgens overstappen naar Bourg-Saint-Maurice, het treinstation in de vallei van de Tarentaise vanwaar een bus naar Les Arcs rijdt.

Zo te zien is er ook op de rand van het derde millennium nog plaats voor de vertrouwde loketbediende of reisagent die kan waarschuwen voor dergelijke valkuilen.